Petra Růžičková exceluje na cvičných stěnách i na skalách

Petra Růžičková exceluje na cvičných stěnách i na skalách

Členka Horolezeckého oddílu SK Prostějov Petra Růžičková ovládla letošní seriál závodů Českého poháru a skvěle si vedla i v reprezentaci na světové lezecké scéně. V rámci Světového poháru se zařadila mezi horolezeckou elitu a svou skvělou formu potvrdila 14. místem.

Petra Růžičková zúročila dokonale tvrdou tréninkovou práci a během letošní závodní lezecké sezóny excelovala nejen na českých, ale i světových závodech. Díky svým výborným výkonům ovládla Český pohár v boulderingu, což je lezení maximálně obtížných lezeckých pasáží tzv. bouldrů, které se lezou bez lana a do takové maximální výšky, z níž lze bezpečně odskočit do vysokých žíněnek.
„Bouldering se provozuje jak venku, tak na lezeckých stěnách. Závody v této náročné disciplíně se pak převážně pořádají na cvičných horolezeckých stěnách ve sportovních halách,“ vysvětlil předseda Horolezeckého oddílu SK Prostějov Václav Skopec.
Dvaadvacetiletá odchovankyně prostějovského horolezeckého oddílu Petra Růžičková začínala s lezením na skalách Moravského Krasu a na stěně gymnázia Jiřího Wolkera. Během několika roků pronikla do absolutní české špičky. V rámci soutěže Českého poháru 2011 zvítězila v závodech v Brně a Ostravě, druhá skončila v Teplicích a pátá v Praze, v celkovém součtu to znamenalo vítězství. Díky vynikajícím výsledkům v Českém poháru byla nominována do české reprezentace a zúčastnila se závodů Světového poháru ve Vídni, Eindhovenu, Barceloně, Arcu a Mnichově. Po počátečním sbírání zkušeností měly její výsledky vzestupnou tendenci a tak zakončila svou první reprezentační sezónu ve Světovém poháru na vynikajícím 14. místě a zařadila se mezi světovou elitu. Skvěle si vedla i na evropských skalách, její závěrečný výstup patří rovněž k velkým úspěchům. Zdolala třísetmetrovou alpskou stěnu Colodri Est cestou Zanzara s obtížností 8+. Své skvělé výsledky mohla uskutečnit díky finanční podpoře Města Prostějov a Olomouckého kraje.

(vs, jap)

Poslat nový komentář