Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Josef

Provázeli nás životem. Buďme s nimi, když ten jejich končí. Dnes Josef
Foto cestadomu

 

Mobilní hospice umožňují umírajícím strávit poslední chvíle důstojně a DOMA. Přinášejí do domácností odbornou zdravotní péči, informace a potřebnou podporu. Pomáhají rodinám doprovázet jejich blízké až do úplného konce. A my vám přineseme několik příběhů. Dnes Josef.

Druhého října loňského roku diagnostikovali lékaři panu Josefu B. karcinom slinivky s metastázemi v játrech v pokročilém stádiu. O pár dní později přišla další krutá rána. Onkologové mu sdělili, že neexistuje žádná léčba, která by mu pomohla. Od té doby trpěl občasnými bolestmi. Pokaždé jel do nemocnice, kde mu pomohli od akutní bolesti a poslali ho domů. Rodina se trápila tím, že mu nedokáže pomoci. Nakonec kontaktovali Diakonii Vsetín a jejich Domácí hospic Devětsil. Do rodiny přijeli hned druhý den.

„Bylo to, jako by se snesli andělé z nebe,” vzpomíná dcera pana Josefa. Hospic okamžitě převzal kompletní péči. Najednou jsme měli komu zavolat, poradit se ve dne v noci. Zaměstnanci hospice se snažili dělat vše pro to, aby tatínek neměl bolesti. Pomáhali nejen tatínkovi, ale i nám. Jejich přítomnost nám dodávala sílu a jistotu.

Když pan Josef umíral, tak ho manželka s dcerou držely za ruce. Odešel v klidu, s úsměvem na tváři, a hlavně bez bolesti. “Bylo to poslední, co jsme pro něho mohly udělat. Byl to krásný pocit.”

Pro pečující je důležité, když vědí, že vedle sebe mají někoho, kdo jim pomůže zajistit potřebnou péči. A ujistí je v tom, že to, co dělají, dělají správně. (red)

Poslat nový komentář