Čeká nás ukousnutý Měsíc!

Čeká nás ukousnutý Měsíc!
ilustrační foto hvězdárna PV

Když se v pondělí 7. srpna asi ve 20:30 hodin podíváte nad východní obzor, uvidíte vycházející Měsíc velice netypického tvaru. Jako by ho odspoda někdo ukousl...

Jedná se o částečné zatmění Měsíce, které nastává pouze ve chvíli, kdy se úplňkový Měsíc dostane téměř přesně na spojnici Země – Slunce. V tu chvíli vrhá naše planeta stín na měsíční povrch. Zakřivení zemského stínu zhruba odpovídá skutečnému zakřivení zemského povrchu, takže si můžete všimnout, kolikrát je naše planeta větší než Měsíc a můžete si představit, jak je asi veliká Země na měsíční obloze. Pozorování však nebude úplně snadné, protože Měsíc na obloze vychází krátce před půl devátou, tedy prakticky přesně v okamžiku západu Slunce. Obloha proto bude velmi světlá. Tou dobou bude Měsíc „vykousnutý“ nejvíc, jak ukazuje obrázek. Jak bude obloha postupně tmavnout, bude Měsíc stoupat stále výš nad obzor, současně se však bude postupně dostávat ze zemského stínu. Konec fáze částečného zatmění nastane ve 21:18 hodin. Pravá spodní část Měsíce tou dobou bude stále ještě viditelně tmavší, protože se bude nacházet hluboko v tzv. polostínu, nicméně Měsíc již bude kulatý. Postupně pak bude i tato část světlat a kolem 22:00 hodin se již Měsíc bude jevit očima prakticky zcela normální. Ve 22:51 hodin Měsíc definitivně vystoupí z polostínu Země a bude následovat krásná úplňková noc.

Na další měsíční zatmění si budeme muset počkat přibližně rok. V noci z 27. na 28. července 2018 nastane úplné zatmění, které budeme moci pozorovat prakticky v celém jeho průběhu. Úplná fáze zatmění bude trvat 1 hodinu 44 minut a Měsíc jen těsně mine střed zemského stínu. Máme se věru nač těšit. (Zdroj hvězdarnapv.cz)

 

Poslat nový komentář