Nad Prostějovem se nikdy nestmívá. Kvůli světelnému smogu. Co na to radnice?

Nad Prostějovem se nikdy nestmívá. Kvůli světelnému smogu. Co na to radnice?
Foto Hvězdárna PV

Před dvěma dny PvNovinky zveřejnily výtah z článku Karla Trutnovského o světelném smogu v Prostějově. Vedoucí prostějovské hvězdárny Karel Trutnovský mimo jiné zmiňuje znečištění způsobené lampami veřejného osvětlení. Město se ale brání, světla jsou podle něj v souladu s normami pro osvětlení komunikací v ulicích měst a obcí.

„Svítidla typu OCP jsou standardní a nejvíce používaná parková svítidla, která se používají k pro osvětlení zástavby rodinných domů, sídlišť, parků a klidnějších komunikací apod.  Na chodníku – oválu v Kolářových sadech okolo hvězdárny byly právě kvůli hvězdárně osazeny speciální svítidla s metal halogenovou výbojkou 35W, pro omezení svítivosti v těsné blízkosti hvězdárny. Svítidla typu OCP mají výhodný poměr ceny, kvality, účelu a splnění technických norem pro bezpečné osvětlení komunikací a uličního prostoru," odpověděl vedoucí Odboru správy a údržby majetku Magistrátu města Prostějova Libor Vojtek.

Problematika světelného smogu a případné omezování nebo regulace veřejného osvětlení podle něj úzce souvisí s dodržováním platných norem pro osvětlení komunikací a bezpečností v ulicích měst a obcí. Jinou kategorií je osvětlení soukromých výrobních areálů a firem, což město ani stávající legislativa nemůže ovlivnit.

Svítidla typu koule jsou zachována pouze v centru města v památkové zóně, kde je účelem také nasvícení fasád přilehlých domů a estetický vzhled svítidel než jejich praktická funkce. Pro omezení světelného smogu jsou po 24. hodině vypínány reflektory pro nasvícení budovy radnice a Národního domu,“ dodal Vojtek. (ber)

Poslat nový komentář