Hlavu vzhůru. Oblohou sviští Perseidy

Hlavu vzhůru. Oblohou sviští Perseidy
Foto Petr Horálek astro.cz

Meteorický roj Perseid vrcholí. Jeho maximum bude v sobotu 13. srpna ve dvě hodiny ráno, tedy v noci z dneška na sobotu. V průběhu této noci uvidíme na úplňkovým Měsícem osvětlené obloze průměrně 50 meteorů za hodinu. Perseidy budeme mít možnost pozorovat až do 24. srpna.

Název Perseid je odvozen od místa v souhvězdí, z něhož meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Meteoroidy roje Perseid vstupují do atmosféry rychlostí 59 km/s a začínají zářit ve výšce okolo 120 kilometrů nad zemí. Pohasínají o desítky kilometrů níže, v případě větších Perseid i méně než 80 km nad zemským povrchem. Pozorovat je můžeme více než měsíc okolo maxima roje, nejvíce jich však padá v době, kdy se Země ocitá v nejhustší oblasti proudu meteoroidů, vždy okolo 12. srpna.  

První zmínky o úkazu pocházejí z poloviny 3. století n. l. v souvislosti s umučením sv. Vavřince. Ten byl jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši, při pronásledování křesťanů prý neuposlechl příkaz římského císaře Valeriana odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 měly z nočního nebe padat třpytivé slzy – od té doby jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.(ber)

Poslat nový komentář