Pozor na internetové podvodníky. Zaplatil počítač a nedostal nic

Pozor na internetové podvodníky. Zaplatil počítač a nedostal nic
ilustrační foto

Z trestného činu podvod podezírají němčičtí policisté neznámého pachatele. Tohoto skutku se měl pachatel dopustit tím, že prostřednictvím internetového inzertního portálu k prodeji nabídl počítač typu Apple MacBook Air 13. Počítač zaplatil muž z Němčicka. Do dneška ale nemá počítač ani peníze. 

"O zboží projevil zájem třicetiletý muž z Němčicka. Po -emailové komunikaci s prodejcem mu dne 14. února 2017 prostřednictvím bezhotovostní platby poslal požadovanou částku 13 500 korun. Do dnešního dne však kupující zakoupený předmět neobdržel a prodejce se stal nekontaktním," konstatoval policejní mluvčí František Kořínek.  V případě dopadení a prokázání viny pachateli tohoto skutku za přečin podvod hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

Policie radí: 

Z popsaného vyplývá, že podvést případného kupujícího a na jeho úkor se prostřednictvím internetového inzertního portálu obohatit je velice snadné. Abychom tomu předešli a nákup na internetu nám udělal radost, měli bychom dodržovat alespoň několik základních postupů. Mezi ty nejdůležitější patří především:

* Používání zdravého “selského“ rozumu. Pokud je nabízené zboží výrazně levné, je to podezřelé. Zde je vysoké riziko toho, že koupíme například padělaný výrobek (časté například u kosmetiky), nebo obchod neproběhne vůbec (časté právě u nákupu elektroniky).

* Pokud už se rozhodneme nabízené zboží zakoupit, měli bychom se pokusit zjistit nějaké informace o prodejci. Zde jsou důležitým ukazatelem například recenze předchozích obchodních partnerů prodejce.

* Nikdy nezasílat peníze před převzetím zboží. Při platbě dobírkou bude zboží sice o několik desetikorun dražší, ale nestane se výše popsaná událost.

* Nejméně riziková koupě je vždy při osobním převzetí a následné platbě. (red)

Poslat nový komentář