Internetový podvodník „vydělal“ miliony korun

Internetový podvodník „vydělal“ miliony korun
ilustrační foto pixabay.com

Krajským kriminalistům z oddělení kybernetické kriminality se podařilo objasnit sérii podvodů páchaných prostřednictvím známých českých inzertních portálů.

Prověřování kauzy se rozběhlo po trestním oznámení, které v září 2020 podal poškozený z Přerovska na jednom z obvodních oddělení. Jednalo se o klasický scénář podvodného jednání, se kterým se policisté setkávají takřka denně. Poškozený na inzertním portálu zareagoval na inzerát nabízející k prodeji mobilní telefon značky Apple iPhone XS 256GB za velice lákavou cenu, a to deset tisíc korun. Po zaslání peněz na bankovní účet inzerenta mu zboží nebylo doručeno, inzerent přestal komunikovat a nevrátil ani peníze.

Případ si později převzali právě kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality, kteří se pustili do mravenčí práce a skládali postupně střípek po střípku, až se jim mozaiku celé kauzy podařilo dát dohromady. Zjistili, že pachatelem je 31letý cizinec. Dále zjistili, že muž nemá na svědomí pouze jeden jediný podvod, ale mnohem více. Trestnou činnost páchal nejméně od srpna 2020. Na nejvyužívanějších českých inzertních portálech měl uveřejnit inzeráty, ve kterých nabízel k prodeji za výhodných cenových podmínek mobilní telefony a herní konzole. Dodání zboží podmiňoval úhradou kupní ceny předem bankovní účet bitcoinových směnáren. Minimálně ve 28 případech po uhrazení kupní ceny nikomu z poškozených nikdy žádné zboží nedodal, což ani neměl v úmyslu. Takto získané finanční prostředky, bezmála 400 tisíc korun, použil pro vlastní potřebu, resp. směnil je za virtuální měnu. Trestné činnosti se dopouštěl pouze z území Slovenské republiky.

V inzerátech pachatel žádal kontakt výhradně na e-mail, k tomu využíval různé e-mailové schránky, vytvořil jich k těmto účelům několik desítek. K prodeji nabízel především mobilní telefony a herní konzole v cenovém rozmezí deset tisíc až dvacet tisíc korun. Jako záruku, že se nejedná o podvod, zasílal kupcům kopii dokladů vydaných na různé osoby. Jednalo se o občanské či řidičské průkazy, ale třeba i karty pojištěnce.

V průběhu vyšetřování a po zpracování analýz starších spisových materiálů z celé České republiky se podařilo spojit další dílčí útoky. Způsobená škoda po sloučení všech dílčích útoků spáchaných nejméně od roku 2017, jež zapadají do série, dosáhne minimálně tří milionů korun. Počet poškozených bude bezmála 400.

„Pachatele kriminalisté zadrželi v květnu letošního roku v Břeclavi a obvinili jej ze spáchání trestného činu podvod podle ustanovení § 209 odst. 1, 3 trestního zákoníku. Okresní soud v Přerově akceptoval návrh na jeho vzetí do vazby a trestní stíhání je tedy vedeno vazebně. V případě sloučení všech dílčích útoků, prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová s tím, že za obdobnou trestnou činnost byl obviněný na Slovensku již pětkrát trestaný. (red)

Poslat nový komentář