Pozor na podvodné SMS! Muž kvůli nim přišel o 80 tisíc

Pozor na podvodné SMS! Muž kvůli nim přišel o 80 tisíc
Ilustrační foto pixabay.com

Ve čtvrtek 11. listopadu odpoledne se na olomoucké policisty obrátil osmačtyřicetiletý muž s tím, že byl podveden. Oznamovatel vypověděl, že mu téhož dne dopoledne přišla SMS zpráva, která se jevila jako od České pošty s tím, že mu bude vrácen přeplatek daně. Podvodná zpráva obsahovala hypertextový odkaz, na který poškozený muž klikl a nevědomky se dostal na podvodné stránky. Na nich potom postupoval podle instrukcí.

Tyto phisingové stránky z muže vylákaly přístupové údaje do internetového bankovnictví a přiměly jej k provedení a autorizaci platby. Myšlenka, že by se jednalo o podvod, muže napadla o chvíli později. Kontaktoval proto svou banku, kde se dozvěděl, že mu na běžný účet nepřišly žádné peníze, ale naopak mu z účtu odešlo téměř 81 000 korun. Po pachateli pátrají olomoučtí kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

"Lidem radíme, aby nereagovali na SMS či e-mailové zprávy od neznámých lidí a už vůbec neotvírali přílohu a neklikali na přiložené odkazy.

Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.

I důvěryhodný odesílatel může mít napadenou e-mailovou schránku nebo adresa může být podvržená. Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Buďte ostražití a při sebemenším podezření kontaktujte svoji banku," přidal upozornění policejní mluvčí Libor Hejtman. (red)

Poslat nový komentář