Prodávala přes internet. A přišla o 180 tisíc

Prodávala přes internet. A přišla o 180 tisíc
ilustrační foto

Zhruba v polovině května zveřejnila 33letá Olomoučanka na inzertním portále nabídku prodeje dětského zboží a kosmetiky. Po pár minutách ji kontaktoval přes aplikaci určenou k zasílání zpráv zájemce, který jí současně odeslal odkaz na stránky přepravní společnosti. K tomu jí uvedl, že právě prostřednictvím této společnosti proběhne obchod. Ženě také sdělil, že za zboží již zaplatil.

Současně ji požádal, aby přes zaslaný odkaz vyplnila požadované údaje za účelem dokončení objednávky. Prodávající tak podle instrukcí vyplnila číslo svého účtu, spolu s PIN kódem. Po zhruba dvou hodinách marného čekání na zprávu od banky ohledně připsané částky za zboží, kontaktovala kupujícího, se kterým chtěla navázat telefonický hovor. Ten jí však uvedl, že má pokažený reproduktor. V tuto chvíli žena nabyla podezření, že zřejmě naletěla podvodníkovi. Po návštěvě bankomatu, který jí nevydal zpět platební kartu, se spojila se svojí bankou a zjistila, že z důvodu podezření ohledně napadení jejího účtu, jí kartu zablokovali. "Dalším nepříjemným zjištěním bylo, že na jejím kontě došlo ke sjednání úvěru ve výši přes 150 000 korun, který byl rovnou vyčerpán. Bez újmy nezůstal ani její spořicí účet, ze kterého zmizelo několik desítek tisíc korun. Způsobenou škodu si žena předběžně vyčíslila přes 180 000 korun," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová s tím, že policisté zahájili v pátek 27. května úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest. (red)

Poslat nový komentář