Polévka je dobrá, ale držková by byla fajn, chválí si bezdomovci

Polévka je dobrá, ale držková by byla fajn, chválí si bezdomovci
Foto ber
Další fotky: 
Polévka je dobrá, ale držková by byla fajn, chválí si bezdomovci

Druhým dnem vydávají dobrovolníci u prostějovského místního nádraží lidem bez domova polévku. Zatímco česnečku si v pondělí odneslo 11 zájemců, dnes si jich na rybí pochutnalo opět o něco více. Za teplé jídlo jsou vděční, stejně jako za pozornost, které se jim dostává. Ani zbylé porce nepřijdou nazmar, bude-li o ně zájem, pochutnají si na nich v Azylovém domě na Pražské ulici.

„Polévku jsme dnes vyzvedli v Národním domě, druhým dodavatelem bude i restaurace Koza zůstala celá. Musí se spotřebovat do tří hodin od uvaření, takže když zde v poledne skončíme s výdejem, zavoláme do Azylového domu pro rodiče s dětmi, zda by někdo měl o polévku zájem ihned k snědku,“ sdělila PvNovinkám zastupitelka Milada Sokolová, která se do projektu prostějovských studentů okamžitě zapojila. „Ono to není jen tak, musíme splňovat hygienické předpisy, máme zde mimo jiné vodu na opláchnutí či odpadkový koš. Také se musel provést zábor místa,“ uvedl Jan Šmída, student GJW, který s myšlenkou pomoci prostějovským lidem bez domova přišel. „Těší mne, že si sem potřební nacházejí cestu a chválí nás. I když jeden požadavek jsme už zaznamenali, rádi by si dali držkovou,“ dodal s úsměvem.

Skončit jako my může každý

„Mrzí mě, jak se nám lidé často vysmívají. Nedokážou si představit, jak rychle se člověk dostane na úplné dno. Najednou jste na ulici a nemůže dělat nic,“ posteskl si šestašedesátiletý Jarek. Nijak se netají tím, že v kriminále za totality strávil dvacet let. „Jsem venku 26 let, sekám latinu. Jenže žena ode mne utekla a nechala mi dvě malé dcery. Dělal jsem na černo a měl těžkou havárku, 40 dnů v bezvědomí, i za mrtvého mě měli. O holky jsem se nemohl postarat, nakonec skončily v děcáku. Od té doby se protloukám, jak to jde, s děckama se stýkám, ale nikdy jim nedám, co bych chtěl,“ dodal posmutněle muž, jehož domovem je zmíněný azylák.

Uvítáme dobrovolníky

Spolu s Miladou Sokolovou dnes jídlo vydával i Petr. Mladý muž sice žije v Olomouci, v Prostějově ale pracuje. Výzvu ke spolupráci si přečetl právě v PvNovinkách. „Chodím na směny a tak mívám přes den čas. Řekl jsem si, že tady můžu pomoci konkrétním lidem. A rád,“ vysvětlil Petr, který za výdejním stolem určitě nestál naposled. I nadále se ale hledají dobrovolníci.

„Potřebujeme lidi, kteří jsou pojízdní a mohou jídlo v určitou hodinu vyzvednout a dopravit k nádraží. Vydat porce a bude-li zájem, zbytek odvézt do Azylového domu. My to vlastními silami přes týden jako studenti zajistit nemůžeme,“ vysvětlil autor projektu Jan Šmída s tím, že se jedná zhruba o hodinu a půl času. Zájemci se mohou hlásit na pomocbezdomovcum@seznam.cz .

Protože jde o pilotní projekt, polévky budou vydávány po dobu jednoho měsíce. Pak organizátoři vyhodnotí úspěšnost akce a rozhodnou o jejím prodloužení a opakování. Jídlo se bude ale rozdávat pouze po dobu zimních měsíců. (ber)

Poslat nový komentář