Jana Valentová: V Prostějově mi jako mámě chybělo rodinné centrum, tak jsem si ho založila

Jana Valentová: V Prostějově mi jako mámě chybělo rodinné centrum, tak jsem si ho založila
Foto RC Lodička

Když chybí nějaká služba, většina lidí začne hledat na internetu, kde ji najít. Jinak před lety postupovala Jana Valentová, která se zrovna starala o rok a půl starého syna a přišla na to, že v Prostějově tehdy chybělo místo, kam by maminky s podobně malými dětmi mohly zajít, když pro ně hledají nějaké aktivity. Takové centrum totiž následně založila sama.

Pověsila na hřebík svoji dosavadní kariéru, kdy po absolvování španělštiny na vysoké škole působila jako překladatelka a personalistka v prostějovské pobočce jedné španělské firmy. „Chtěla jsem vybudovat místo, kde se budou moci scházet rodiče s dětmi batolecího věku a jejich ratolesti se zde budou moci společně rozvíjet. Po čase se přidaly i další aktivity. Jako příklad můžu zmínit třeba předporodní kurzy nebo akce pro starší děti,“ představuje zajímavý počin v sociální oblasti Jana Valentová, jejíž Rodinné centrum Lodička již vstupuje do devátého roku své existence.

Lodička ale zdaleka nepůsobí jen za zdmi svého sídla na Netušilově ulici, ale pořádá i velkou řadu veřejných akcí. „Podílíme se například spolu s Okrašlovacím spolkem na organizaci akce Dýňová stezka odvahy a zručnosti, pořádáme bazárek, svatomartinský lampionový průvod, mikulášský týden v kostýmech, s dětmi zdobíme jeden z vánočních stromečků na náměstí nebo zvoníme na Ježíška,“ zmiňuje jen některé „lodičkové“ akce Jana Valentová.

Bez dotací

Výjimečnost tohoto prostějovského zařízení pro rodiče s dětmi ale spočívá i v jeho financování. Drtivá většina podobných zařízení totiž funguje minimálně z části z finančních příspěvků od měst, krajů nebo státu. Prostějovská Lodička ale o žádné dotace nežádá, a přesto úspěšně funguje. „Jsem totiž pevně přesvědčená, že podobné volnočasové aktivity musí potvrdit svou životaschopnost tím, že si na sebe vydělají. Někdy je to boj, třeba když nás hodně omezil covid, ale své přesvědčení neměním a nikdy jsem o žádnou dotaci nepožádala,“ popisuje velmi sympatický, ale i odvážný přístup Jana Valentová a dodává „Působím poslední čtyři roky v městské komisi pro sociální věci a tam jsem poznala, že většina provozovatelů to řeší jinak, ale každý si jdeme svou cestou.“

Luk i španělský Masterchef

Že je Jana Valentová neobyčejná žena, potvrzují i dva její zajímavé koníčky. Mezi ně patří lukostřelba, které se Jana Valentová dříve věnovala i závodně a startovala i na mistrovstvích republiky v této olympijské disciplíně. Zároveň je zakladatelka Rodinného centra Lodička velkou fanynkou pořadu MasterChef, ale v jeho španělské podobě.

Bohaté zkušenosti ze sociální oblasti i z vedení malé firmy jsou dobrým předpokladem, aby byla Jana Valentová přínosem pro prostějovské městské zastupitelstvo, kam nyní kandiduje jako druhá nejvýše postavená žena na listině, vedené do voleb další aktivní ženou – Miladou Sokolovou. Vedení města bude ostatně v dnešních nelehkých časech potřebovat podobné aktivní ženy, které se navíc detailně vyznají v důležité sociální sféře. (PR)

Poslat nový komentář