Začalo meteorologické jaro. Zimním chladem

Začalo meteorologické jaro. Zimním chladem
ilustrační foto ber

Meteorologické jaro začalo v Česku 1. března velmi chladně – teploty poklesly na horách až k 22 stupňům pod nulou.  Tepleji by se mělo udělat až v druhé třetině března.

1. březen znamená začátek nového měsíce, ale také začátek jara. Tedy toho meteorologického, respektive klimatologického.  Trvá tři měsíce, do 31. května. Jeho začátek se ponese ve znamení sice poměrně slunečného, ale spíš chladnějšího počasí. Čekají nás hlavně mrazivé noci, v údolích můžou minima klesat i pod -10 °C. Přes den pak teploty dosáhnou většinou 3 až 8 °C. A vypadá to, že tento typ počasí vydrží do konce týdne.

Pak by oblaků mělo přibývat a přidá se i slabé sněžení, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť. Teploty se ale nejspíš do konce první březnové dekády výrazněji měnit nebudou. Pak by ale mělo dorazit oteplení. Počítá s tím dlouhodobý výhled ČHMÚ, podle kterého by druhá polovina března měla být teplotně nadprůměrná.

A pro připomínku, astronomické jaro trvá od jarní rovnodennosti do letního slunovratu – letos od 20. března 16:33 středoevropského času do 21. června 11:14 středoevropského letního času. (ber)

Poslat nový komentář