Projekt Wolker pokračoval křtem publikace

Projekt Wolker pokračoval křtem publikace
Foto PvNovinky.cz, MMP
Další fotky: 
Projekt Wolker pokračoval křtem publikace
Projekt Wolker pokračoval křtem publikace
Projekt Wolker pokračoval křtem publikace
Projekt Wolker pokračoval křtem publikace

V městské knihovně se včera odpoledne za účasti nejvyšších představitelů Prostějova uskutečnil slavnostní křest publikace výtvarníka Miloše Karáska Projekt Wolker. V rámci tohoto projektu se už uskutečnilo několik akcí, pro veřejnost je zřejmě nejznámější básníkova socha usazená na lavičce naproti jeho rodného domu. Autorem celého projektu i sochy je právě Miloš Karásek a při její tvorbě experimentoval s využitím nových 3D technologií. Bez nadsázky lze říci, že sedící Wolker, vytvořený podle dobové fotografie, je unikátním dílem, které nenajdete nikde jinde na světě.

Dvojjazyčná publikace pojednává o vzniku celého projektu, především pak o samotné soše, která je v podstatě ojedinělou autorskou rekonstrukcí historické osobnosti. „Lidé se mě ptali, proč zrovna Wolker, že je víc osobností... No, protože, jsem si ho vybral. On se ve své tvorbě vydal novým směrem, žena pro něho byla ženou, strom stromem, zem zemí. Šel cestou krásy slova a do Prostějova prostě patří,“ řekl v úvodu Miloš Karásek.

„Chtěli jsme do všeho kolem Wolkra vnést trochu humoru, doufám, že to velké znalce umění neurazí,“ poznamenala náměstkyně primátora Alena Rašková, která do publikace napsala: „Jiří Wolker se v Prostějově nejen narodil a zemřel, ale především zde žil... Je na čase, aby se vrátil zpět mezi nás – ne jako strnulý monument na podstavci, ale jako neokazalá a úplně přirozená součást našeho společného města. Aby se nenápadně posadil na lavičku do stínu stromů a tiše snil dál svůj sen.“

Publikaci Projekt Wolker spolu s Alenou Raškovou pokřtil primátor města František Jura. Ocenil jednotlivé části projektu Wolker a poděkoval všem, kteří to vymysleli. „Líbí se mi Wolker na náměstí, všichni se s ním fotí, myslím, že v projektu budeme pokračovat.“ Na informaci Aleny Raškové, že Miloš Karásek už plánuje určité „zhmotnění“ Wolkrových veršů, prohlásil, že jsou věci, které do města patří a na takových věcech by se šetřit nemělo.

Poslední slovo pak patřilo Miloši Karáskovi, který poděkoval dvěma ženám. Bývalé primátorce Aleně Raškové, které se projekt Wolker tak zalíbil, že za jeho realizací šla podle jeho slov přímo „s pitbullí vytrvalostí“, a Květě Šťastné, se kterou již dlouho spolupracuje a bez jejíž pomoci by se neobešel. „Vždy, když něco nešlo jak jsem si představoval, přicházely deprese, tak říkala – každé krvácení jednou skončí.“

Tečku za příjemným setkáním v knihovně pak udělal její ředitel Aleš Procházka přednesem dvou písní z představení Divadla Point ze hry Nahý Wolker.

Olga Katolická

(Foto: OK, Anna Kajlíková) 

Poslat nový komentář