Marie Anna, Jan Jakub. Dali byste svým dětem dvě křestní jména?

 Marie Anna, Jan Jakub. Dali byste svým dětem dvě křestní jména?
ilustrační foto nemocnice Prostějov

Ještě před pár lety nebyla dvě křestní jména v české republice příliš obvyklá. Rodiče ale možnosti pojmenovat potomka podle svého využívají stále častěji. A dvojích jmen tedy přibývá.

Někdy jde o rodiny smíšené, kdy jeden z rodičů pochází ze země, kde jsou dvě křestní jména běžná. Jindy se nemohou rodiče shodnout a vybrat jedno jméno, takže dítko dostane jedno jméno od maminky a druhé od tatínka.

„Máme Annu Marii, po maminkách nás dvou. Ani jedna se narození vnučky nedočkala, tak jsme jim touto cestou chtěli věnovat vzpomínku. Malé ale říkáme Aničko, tak nějak to vyplynulo samo,“ sdělila PvNovinkám maminka pětileté holčičky.

Při výběru jména nebo jmen pro svého potomka by měli rodiče zachovat nadhled, aby jméno ladilo s příjmením, aby nebylo ani krátké, ani příliš dlouhé, aby nebylo krkolomné ve výslovnosti. Na své problémy se jménem, se kterými se potýkala v dětství, zavzpomínala paní Jaroslava. „Za svobodna jsem byla Drahorádová. Než jsem se v první třídě podepsala celým jménem, půlka hodiny byla pryč,“ vysvětlila.

A co vy, pojmenovali jste či plánujete pro své dítě dvě jména? (ber)

 

Poslat nový komentář