Další změny v matričním zákoně. Registrované partnerství, zdrobnělá jména i sporné otcovství

Další změny v matričním zákoně. Registrované partnerství, zdrobnělá jména i sporné otcovství
ilustrační foto pixabay.com

Vyšší poplatky, jednodušší svatby a také možnost zapsat si příjmení i v jiném tvaru. To je jen zlomek toho, co s lednem nového roku přinesla novela matričního zákona. PvNovinky přináší další změny v rodinném právu a na matrikách.

Registrované partnerství kdekoliv

Zájemci o registrované partnerství už nebudou muset do krajských měst. Do registrovaného partnerství bude možné vstoupit před kterýmkoli matričním úřadem, a to na jím určeném místě a čase. Osoby vstupující do registrovaného partnerství budou moci požádat matriční úřad o vstup do partnerství na kterémkoli vhodném místě a ve kteroukoli vhodnou dobu (obdobně jako u manželství). Prohlášení o uzavření manželství nebo vstupu do registrovaného partnerství bude možné učinit při splnění zákonných podmínek i v jazyce národnostní menšiny.

Miluše i Miluška

Nově je možné do matriky zapsat i jména zdrobnělá a domácká. „Vznikne-li matričnímu úřadu pochybnost o existenci jména nebo jeho správné podobě, bude občan povinen předložit buď zcela nově odborné podklady od veřejné výzkumné instituce, jejímž předmětem činnosti je výzkum v oblasti jazykovědy, anebo znalecký posudek,“ upozornilo v důvodové zprávě ministerstvo vnitra.

Změna jména od 12 let

Nově se snižuje věková hranice, od které si děti samy zvolí, jaké příjmení si po rozvodu rodičů zvolí. Dříve to bylo od 15 let, nyní si o příjmení rozhodnou už děti po dovršení 12 let.

Změna jména při změně pohlaví

Zjednodušuje se relativně komplikovaná právní úprava změny jména a příjmení u fyzických osob v souvislosti se změnou pohlaví. Fyzická osoba, u níž byla zahájena léčba pro změnu pohlaví a jejíž léčba pro změnu pohlaví byla ukončena, bude moci ohledně užívání jména, popřípadě jmen, a příjmení projevit svou vůli před matričním úřadem pouhým prohlášením, nikoli na základě žádosti ve správním řízení. „Přílohou prohlášení musí být potvrzení poskytovatele zdravotních služeb o zahájení, respektive ukončení léčby pro změnu pohlaví,“ upozornilo vnitro.

Sporné otcovství

Nově zákon řeší i sporné otcovství. Novinkou je možnost určit otcovství takzvanou trojdohodou na matrice či na zastupitelském úřadu České republiky. Jde o souhlasné prohlášení matky, jejího zákonného manžela (který ale není biologickým otcem) a muže, který tvrdí, že je skutečným otcem dítěte. Takovou dohodu lze provést i u počatého dítěte a účinnosti nabude rozvodem. V případě, že dojde k popření otcovství, zapíše se nezletilému dítěti do knihy narození příjmení, které má matka v době provedení dodatečného záznamu. (Zdroj MVČR)

Poslat nový komentář