Spolek Pro Prostějov protestuje proti kácení stromů v Kostelecké

Spolek Pro Prostějov protestuje proti kácení stromů v Kostelecké
ilustrační foto

Vykácení 34 stromů, které by v areálu velodromu v Kostelecké ulici v Prostějově měly ustoupit výstavbě Národního olympijského centra, kritizuje spolek Pro Prostějov. Kácení je nesmyslné, pokud není jasné, zda centrum vůbec bude stát. A pokud stát bude, existuje možnost, že skončí v rukou komerční firmy, cituje tisková zpráva, kterou spolek včera vydal.

Na únorovém jednání zastupitelstva města Prostějova předložil lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil návrh týkající se zveřejňování správních řízení na kácení stromů. Návrh ale neprošel.

Argumentoval mimo jiné faktem, že o kácení 34 stromů, které by měly zanedlouho padnout k zemi v areálu bývalého koupaliště v Kostelecké ulici, se dozvěděl jen díky skutečnosti, že je účastníkem řízení. „Správní řízení na jejich kácení je v běhu, přitom není jisté, zda město dostane dotaci na vybudování olympijského centra, kterému by měly ustoupit,“ dodal Navrátil.

Podle náměstků primátorky Zdenka Fišera a Jiřího Pospíšila je tento postup naprosto v pořádku. „Kácení zatím schváleno nebylo,“ uvedl na zastupitelstvu Fišer. Pospíšil žádost potvrdil s tím, že pokud výstavba centra začne, musí být vše připraveno, včetně povolení skácet na pozemku stromy.

Autoři tiskové zprávy ale situaci vidí poněkud jinak. „Spolek Prostějov olympijský je představován tak, že jeho cílem je především získat dotaci od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na stavbu velké tělocvičny s názvem Národní olympijské centrum. Jako velmi problematické vidíme také to, že spolek nemá ve svých stanovách vůbec definováno, jakým způsobem bude nakládáno s jeho majetkem po případném zániku. Takto totiž může spolek klidně za stovky miliónů vystavět luxusní sportovní halu, načež vyhlásit zánik sdružení. Ohledně majetku spolků zákon pouze upravuje, že musí být stanoven likvidátor, kterým může být i člen rušeného spolku, který rozhodne o osudu majetku v souladu se stanovami. Jak ale, když ve stanovách o tom není ani zmínka? Může se tak klidně stát např. to, že svůj majetek daruje zcela komerční firmě, která bude na původně lidumilném záměru tvrdě vydělávat,“ komentoval dění člen Pro Prostějov Daniel Marek.

„Přestože o dotaci na výstavbu Národního Olympijského centra nemůže být ještě ani řeč – MŠMT samotné se prostřednictvím odpovědi na žádost o informace vyjádřilo, že o dotaci se ještě vůbec nejednalo a příslušné dotační řízení nebylo ještě vůbec vyhlášeno – už běží územní řízení o umístění stavby a správní řízení o kácení stromů, přestože ty ani nestojí v cestě plánované stavbě,“ konstatuje dále zpráva.

Situaci budeme i nadále sledovat. (red)

Poslat nový komentář