V Prostějově přibyly další Kameny zmizelých

V Prostějově přibyly další Kameny zmizelých
Foto MMP

Na šesti místech přibylo 26. května v Prostějově celkem patnáct kamenů připomínajících oběti holocaustu. Jeden kámen byl uložen také za odbojáře. Akce konaná za podpory Statutárního města Prostějova proběhla v roce 80. výročí transportů židovských občanů z našeho města. Doplnila ji vernisáž výstavy Virtuální rekonstrukce prostějovského Templu.

Ta vznikla na základě diplomové práce studentky vídeňské univerzity Irene Moser. Obou akcí se společně s vedením města zúčastnila i izraelská velvyslankyně Anna Azari a autorka práce o prostějovském Templu Irene Moser. Obě dámy přijal před tím na radnici primátor František Jura, náměstkyně Alena Rašková a Milada Sokolová a náměstkové Jiří Pospíšil, Jiří Rozehnal a Jan Krchňavý.

Ukládání Kamenů zmizelých proběhlo v dopoledních hodinách, kdy z patnácti kamenů bylo třináct za dětské oběti holocaustu. Jeden kámen pak připomíná odbojáře Františka Adámka, který se sice dožil s podlomeným zdravím v koncentračním táboře konce II. světové války, ale zemřel krátce po válce.

Mottem letošního ukládání byla Cesta zpět, kdy si chceme nejen připomenout zavražděné občany a alespoň symbolicky přinést jejich památku zpět do města, ale vzdát úctu i těm, kteří přežili a museli začít nový život. Mnohdy bez svých nejbližších, bez majetku, bez sociálních vazeb.

Jistou formu návratu židovské kultury do Prostějova pak reprezentuje výstava představená v kostele Církve čs. husitské (Husově sboru). Na 10 panelech si návštěvníci mohli prohlédnout jak původně vypadala někdejší nová synagoga, jaký je její dnešní vzhled i fotorealistické snímky z její virtuální rekonstrukce.

Výstavu bude možno znovu zhlédnout například v rámci Noci kostelů, která se uskuteční 10. 6. 2022. (red)

Poslat nový komentář