Prostějováci bodovali na koštu pálenek v Mikulčicích

Prostějováci bodovali na koštu pálenek v Mikulčicích
Foto ber
Další fotky: 
Prostějováci bodovali na koštu pálenek v Mikulčicích
Prostějováci bodovali na koštu pálenek v Mikulčicích

Mikulčice, dvoutisícovou obec, ležící jen sedm kilometrů od Hodonína, leží v kraji vinařů. Proslavila se ale i něčím zcela jiným – koštem kyselého zelí a pálenek. Ten místní Gurmáni pořádali minulý víkend už po jednadvacáté. A opět se na něm neztratili zástupci Prostějovska.

V kategorii kysané zelí soutěžilo na pět desítek vzorků. Z našeho regionu ale nebyl žádný. „Vyhrál jsem s naším zelím dva roky po sobě, vloni jsem byl druhý. Jak mi potom porotci prozradili, bylo to pro klid v dědině, nemůže zas vyhrát cizák,“ smál se Antonín Jelínek starší, který se koštu účastní již dlouhá léta.

Letos ale pouze v roli diváka a přebírače cen. Hned tři totiž v Mikulčicích vybojoval jeho švagr, Luboš Karafiát starší. Ten spolu se synem stejného jména opět usedl v degustační komisi.

„Švagr bohužel z důvodu nemoci přijet nemohl, tak to zbylo na mě. Vyhrál dvě druhá místa – s jablky a meruňkami, bronz mu patřil v kategorii Nejlepší kolekce výstavy,“ vysvětlil Jelínek.

Z Prostějovska pěstitelé zaslali celkem 9 vzorků – Jankůj Josef z Prostějova (směs hrušek), Karafiát Luboš st. Prostějov (jablka, hrušky, meruňky, slivovice, višně), Pernica Tomáš (jablka akát sud), Vágner Rudolf Prostějov (jablka). Bronz si z Mikulčic odvezl Jakub Hnízdil z Výšovic s pálenkou z broskví. 

 Soutěžící z České republiky, Polska, Slovenska a Chorvatska k degustaci zaslali 1076 vzorků pálenek, posuzovalo je 116 degustátorů ve 29 čtyřčlenných komisích. Nejvíce vzorků zastupovalo slivovici (228), následovaly hrušky (143) a likéry (124).  Z netradičních to byla třeba diviznová, hloch šarlatový, máta či oskeruše, k ochutnání byl i likér z květů růží, granátových jablek, střemchy, mrkve, zázvoru střemchy, dřínu, arónie či dřišťálu. (ber)

Poslat nový komentář