Keltská noc slaví plnoletost! Pojďme jí popřát!

Keltská noc slaví plnoletost! Pojďme jí popřát!
ilustrační foto
Další fotky: 
Keltská noc slaví plnoletost! Pojďme jí popřát!
Keltská noc slaví plnoletost! Pojďme jí popřát!

V letošním roce slaví mezinárodní hudební festival Keltská noc osmnáctiny. A oslavy to budou vskutku oslňující. Ve dnech 19. - 20. července vystoupí v kempu Žralok v Plumlově na 150 umělců a účinkujících z osmi zemí světa. Dnes si představíme další soubory.

IRISH ROSE (SK)

Dvě svěží irské růžičky v doprovodu tří bodláků (letos přijíždí ve změněném složení) to je skupina Irish Rose, která se svým pojetím tradiční irské hudby jistě řadí k absolutní špičce na Slovensku. Brilantní instrumentální pasáže nad perfektní keltskou rytmikou a krásný, procítěný zpěv jsou základem úspěchu této slovenské kapely. Na letošní KN představí skladby ze svého nového CD.

SELFISH MURPHY (HUN/RO)

Selfish Murphy je skupina z Transylvánie, byla založena v roce 2011. Jsou první v této oblasti na pomezí Maďarska a Rumunska kteří hrají irskou a keltskou hudbu. Scéna irské a keltské hudba je v této zemi velmi panenská a Selfish Murphy je dosti ojedinělým přírpdním úkazem. Hrají hudbu a písničky irských hospod a mají i několik vlastních písní s anglickými a maďarskými texty. Od roku 2012 vystupují kromě Transylvánie i na celé řadě evropských festivalů (např. v Itálii, Německu, Rakousku, Srbsku a Polsku), kde dosáhli velkého uznání jak kritiky, tak především publika.

TOMÁŠ KOČKO a Orchestr

Dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku, jejich album Poplór bodovalo v prestižní TOP 20 Europian World Music Charts, album Do kamene tesané aneb Ondráš se stalo předobrazem polského divadelního představení Ondraszek – pan Łysej Góry… Se svou muzikou inspirovanou tradiční moravskou hudbou objíždějí Evropu od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových. Zatímco jejich první album – Horní chlapci – je folkovým holdem valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi, aktuální CD – Cestou na jih – je etnorockovým putováním folklórními regiony Moravy ze severu na jih. A v rozpětí mezi těmito alby najdete hudbu Tomáše Kočka a jeho Orchestru. World music s moravskými kořeny. Písničkář Tomáš Kočko vstoupil do povědomí širší veřejnosti s recitálem, ve kterém uvedl zhudebněnou poesii básníka píšícího v dialektu beskydských horalů – Ladislava Nezdařila . Zpopularizoval a pro mnohé objevil beskydského barda, který své dílo zasvětil rodným horám, jejich obyvatelům, zvykům a slavným hrdinům tohoto kraje. Písně na básnické texty Ladislava Nezdařila tvoří podstatnou část Kočkova repertoáru, který už několik let uvádí v hudební formaci „Tomáš Kočko & ORCHESTR“. Druhou významnou částí repertoáru je původní ohlasová tvorba inspirovaná zbojnickou tématikou, zvláště pověstmi a písněmi o Ondrášovi, legendárním hrdinovi beskydských hor. Repertoár doplňují osobité úpravy tradičních písní Moravy. (ber)

Poslat nový komentář