Během robotí Noci vědců se srovnáte se strojem a vyzkoušíte si klingonštinu

Během robotí Noci vědců se srovnáte se strojem a vyzkoušíte si klingonštinu
Foto Univerzita Palackého

Roboti v pátek 27. listopadu ovládnou Česko a prostřednictvím bohatého programu Noci vědců proniknou do pokojů všech, kteří touží po poznání a zábavě. Univerzita Palackého pro návštěvníky oblíbené popularizační akce, která letos kvůli epidemii koronaviru proběhne online na webu www.nocvedcu.cz, připravila desítky přednášek, workshopů, pracovních listů a také her nejen s robotí tematikou.

Letošní ročník akce nese podtitul Člověk a robot. Organizátoři jej zvolili jako připomínku letošního 130. výročí narození Karla Čapka a 100. výročí vydání jeho díla R.U.R., kde bylo slovo „robot“, vymyšlené jeho bratrem Josefem, poprvé použito.

Robotům a nejrůznějším strojům, ať už jde o ty, které pomáhají vědcům při jejich práci, nebo o pomocníky v běžném životě, se program připravený odborníky z Univerzity Palackého věnuje ze všech možných úhlů pohledu. K programu přispěly téměř všechny fakulty, ale také Pevnost poznání, Vědeckotechnický park UP nebo dokonce Knihovna UP, jejíž zaměstnanci se jali předčítat dětem i dospělým povídky z knih o robotech.

Příznivci chemie mohou porovnat své znalosti a schopnosti s analytickými přístroji. Zájemci budou moci do tajů přírodních věd nahlédnout i díky videím Pevnosti poznání, která přináší návody nejen na nejrůznější pokusy „na doma“, ale třeba i na ušití roušky. Kromě toho interaktivní muzeum přírodovědecké fakulty zve na přednášku Michala Gabča o tom, jak se staví vesmírné satelity a sondy. S Vědeckotechnickým parkem UP pak návštěvníci poznají, jak důležitým pomocníkem při zkoumání odolnosti rostlin vůči externím vlivům je robotické rameno pohádkově zvané Popelka. Využití moderních technologií v medicíně přiblíží lékařská fakulta, která kromě jiného představí simulátory využívané ve výuce budoucích lékařů. Oproti tomu s pedagogickou fakultou se zájemci podívají do historie robotů a při luštění vět v klingonštině se naučí něco málo z jazyka z populárního seriálu Star Trek.

Další rozměry olomoucké Noci vědců dodá cyrilometodějská teologická fakulta, která prostřednictvím aplikace Google Earth zve na virtuální procházku po posvátných místech světa a také po místech spojených s humanitárními katastrofami.

Kompletní nabídku přednášek, workshopů, her a také soutěží připravených na Univerzitě Palackého najdete na https://www.nocvedcu.cz/…uci.  (red)

Poslat nový komentář