Chraňte se před klíšťaty, varují zdravotníci

Chraňte se před klíšťaty, varují zdravotníci
ilustrační foto pixabay.com

Letošní sezóna klíšťat je v plném běhu. Chraňte se před klíšťaty! Lze se s nimi setkat prakticky kdekoliv - na zahradě, v parku, u vody a v lese. Klíšťata mohou přenášet různé nákazy, včetně boreliózy a encefalitidy. Pro tento týden vyhlásil Státní zdravotní ústav nejvyšší stupeň nebezpečí.

Stupeň 9 značí nejvyšší riziko. Je doporučeno nevstupovat do listnatých a smíšených lesů a pohybovat pouze po zpevněných cestách. Hlavní zásadou je zabránit napadení klíšťaty při pobytu v přírodě pomocí účinného repelentu a jejich včasné a správné odstranění, pokud k napadení došlo.

Do konce května onemocnělo encefalitidou padesát lidí, loni 33 a 774 za celý rok, což bylo nejvíc za posledních osm let. „Zatímco v minulosti se klíšťata vyskytovala jen omezeně v pásu lesů a luk podél řek, v současnosti si musíme zvyknout na to, že jejich přirozeným prostředím jsou také zahrady, parky nebo i horské oblasti,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. Odborníci zaznamenali klíšťata až do nadmořské výšky 1500 metrů. (ber)

Poslat nový komentář