Příběhy klokánkových dětí. Maminka babičku týrala, říká Bertička

Příběhy klokánkových dětí. Maminka babičku týrala, říká Bertička
ilustrační foto pixabay.com

Malá Bertička se poprvé dostala do Klokánku jako miminko. Tehdy její matka hodně pila, brala drogy, dceru nechávala celé večery v autě samotnou. Proto jí byla dívenka odebrána. Jenomže matka dostala od sociálky ještě jednu šanci. Slíbila, že se polepší, léčila se ze svých závislostí a nad rodinou byl stanoven dohled. Dlouho navíc s péčí o Bertičku pomáhala babička. Jenže pak přišel zvrat.

Po třech letech se do Klokánku vrátila. „Malá holčička k nám byla dovezena poté, co se toulala sama chodbami nočního paneláku, ve kterém bydlela. Podle sousedů to nebylo poprvé, její matka totiž často opouštěla na noc byt a dívka doma sama plakala,“ vykládají klokánčí tety. Sousedé navíc vypověděli, že je dívčina matka psychicky nemocná a lidi kolem sebe napadá slovně i fyzicky. Došlo to tak daleko, že babička, která měla s péčí o dítě pomáhat, skočila kvůli ní ze třetího patra a způsobila si doživotní následky. Matka ji fyzicky vyhrožovala a z okna ji vystrčila. Babička nepodala trestní oznámení, protože se jednalo o její vlastní dceru. I přes to, co ji žena udělala, se ji rozhodla chránit.

„Holčička tak byla odvezena k nám. Je to takový malý blonďatý andílek. Dlouho jsme se snažily přijít na to, proč si ji do péče nevezme babička. Nakonec nám došlo, že má zkrátka strach,“ říkají tety.

V Klokánku se všichni snažili nějakým způsobem holčičce pomoci napravit vztahy s matkou. Také pro ně bylo důležité, aby babička pochopila, že je pro holčičku vlastně jedinou rodinou.

Nakonec se podařilo babičku přesvědčit, aby si dívenku do péče vzala. „Chtěla to udělat už od začátku, ale bála se reakce Bertiččiny matky,“ vysvětlují tety. Ta se ale  ropadla do země. Od té doby, co žije dívka s babičkou, její matka nejspíš bydlí někde s bezdomovci a nikdo o ní nemá žádné informace.

Klokánek se dodnes snaží rodině pomáhat, babička od oné události chodí pouze o berlích. (red)

 

Poslat nový komentář