Příběhy klokánkových dětí. Brzo umřeš, vtloukala devítileté Radunce do hlavy matka

Příběhy klokánkových dětí. Brzo umřeš, vtloukala devítileté Radunce do hlavy matka
ilustrační foto pixabay.com

Když se teprve devítiletá dívenka dostala do Klokánku, všechny tety zaskočila svým negativním přístupem. Už v tak mladém věku totiž vedla velmi depresivní řeči o tom, že na světě dlouho nebude. Ukázalo se, že její matka, zdravotní sestra, ji doma takovými řečmi strašila. Neustále holčičce opakovala historky o smrti a vyprávěla jí, že jednoho dne – a to bude velmi brzy – holčička zemře.

Holčička byla ve velmi špatném psychickém stavu, ale její fyzická stránka na tom nebyla o nic lépe. Doma byla zvyklá spát pouze na zemi, postel v Klokánku odmítala. Když měla největší hlad, něco málo snědla, ale s ostatními dětmi si hrát odmítala.

„Tvrdila, že by si na ni nikdo neměl zvykat. Stejně prý na světě dlouho nebude, tak by to bylo zbytečné trápení,“ říkají tety. Matka dívku v Klokánku navštěvovala, ukázalo se ale, že ji pouze psychicky týrá a vypráví jí o smrti. Proto jí byl kontakt s Radunkou soudně zakázán.

Radunčin otec, když se dozvěděl, že je dívka v Klokánku, neváhal a vzal si ji k sobě do péče. Sám měl ale vlastní rodinu a jeho dva synové nevlastní sestru fyzicky týrali. A tak nakonec holčička skončila v Klokánku podruhé.

To už tety začaly společně s psychology pracovat na její psychické stránce. Dívenka se nakonec naučila smát a přestala se bát toho, že brzy zemře. Brzy se také skamarádila s některými dětmi.

Pro Radunku to vypadalo špatně, tety v Klokánku se bály, že skončí dívenka nakonec v dětském domově. Naštěstí se ukázalo, že štěstí stálo doslova za rohem. Když se o Radunce dozvěděla starší paní, která kdysi kamarádila s její babičkou, rozhodla se, že se o ni postará.

„Vyprávěla nám, že jí kdysi Radunčina babička hodně pomohla. Teď je prý tedy na ní, aby rodině laskavost nějak oplatila. Navíc si s dívkou hned padly do oka, a my tak neměly strach, že by to vše nakonec mohlo dopadnout jinak než dobře,“ dodávají tety. (red)

Poslat nový komentář