Pollo de oro neboli zlaté kuře

Pollo de oro neboli zlaté kuře
ilustrační foto

Tento recept z Juchitanu na jihozápadním pobřeží Mexika Vás svojí chutí a vůní určitě nadchne…

Rozpis pro čtyři osoby:

1 kuře (cca 1,2 kg a nejraději krmené kukuřicí)

½ kg nerozvařujících se brambor

čerstvě mletý pepř

2 lžičky sladké papriky

sůl

kukuřičný škrob

špetka šafránu

½ l horkého drůbežího vývaru

kvalitní olej na smažení

4 menší vejce (nebo 8 křepelčích)

bylinka epazote na ozdobu (možno nahradit citronovou mátou nebo citronovým tymiánem)

 

Kuře rozporcujeme na osm dílů, každý z nich osolíme, opepříme a obalíme v paprice a kukuřičném škrobu. Pak na oleji opečeme ze všech stran do zlatova.

Na jiné pánvi osmahneme do zlatova brambory nakrájené na kostičky o straně cca 1,5 cm.

Šafrán vsypeme do horkého vývaru.

Do pekáčku vložíme opečené kousky kuřete a bramborové kostičky, zalijeme vývarem se šafránem a dusíme v troubě 40 - 50 minut při 180 stupních Celsiových.

Vejce uvaříme natvrdo, rozpůlíme a několik minut před servírováním přidáme do pekáčku.

Servírujeme na nahřáté talíře a ozdobíme čerstvou bylinkou.

Doporučené víno: lehčí bílé

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář