Pollo de oro neboli zlaté kuře
Tento recept z Juchitanu na jihozápadním pobřeží Mexika Vás svojí chutí a vůní určitě nadchne…
Rozpis pro čtyři osoby:
1 kuře (cca 1,2 kg a nejraději krmené kukuřicí)
½ kg nerozvařujících se brambor
čerstvě mletý pepř
2 lžičky sladké papriky
sůl
kukuřičný škrob
špetka šafránu
½ l horkého drůbežího vývaru
kvalitní olej na smažení
4 menší vejce (nebo 8 křepelčích)
bylinka epazote na ozdobu (možno nahradit citronovou mátou nebo citronovým tymiánem)
Kuře rozporcujeme na osm dílů, každý z nich osolíme, opepříme a obalíme v paprice a kukuřičném škrobu. Pak na oleji opečeme ze všech stran do zlatova.
Na jiné pánvi osmahneme do zlatova brambory nakrájené na kostičky o straně cca 1,5 cm.
Šafrán vsypeme do horkého vývaru.
Do pekáčku vložíme opečené kousky kuřete a bramborové kostičky, zalijeme vývarem se šafránem a dusíme v troubě 40 - 50 minut při 180 stupních Celsiových.
Vejce uvaříme natvrdo, rozpůlíme a několik minut před servírováním přidáme do pekáčku.
Servírujeme na nahřáté talíře a ozdobíme čerstvou bylinkou.
Doporučené víno: lehčí bílé
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář