Co týden dal (8. - 13. 10.)

Co týden dal (8. - 13. 10.)
ilustrační foto

Co si budeme namlouvat, tímto týdnem bezesporu hýbaly volby. Oficiální výsledky samozřejmě už všichni znáte, já jsem se na ně ale koukla tak trochu z jiné strany.

Tak třeba – z 97 obcí našeho okresu včetně Prostějova byla rekordní volební účast v Hačkách. Bydlí tam 88 voličů, 62 jich přišlo odevzdat svůj hlas, a to je 70,45 procent. Přes padesátiprocentní účast měli v dalších třech obcích – v Rakůvce, v Lipové a v Suchdole. Naopak nejnižší účast zaznamenali v Kladkách, ani ne 25 procent, pokud k tomu zahrneme i senátní volby, kde se k našim připočítává ještě pár obcí z Kojetínska, tak stejně mizernou účast měli i v Citově.

Celkem v 56 městech a obcích zvítězila sociální demokracie, komunisté byli první ve 30 obcích, v osmi zvítězila Koalice pro Olomoucký kraj se starosty, ve dvou měly stejně strany ČSSD a KSČM a v jedné sociální demokracie s Koalicí pro Olomoucký kraj se starosty.

Ještě zajímavější je statistika v případě senátních voleb. Vzhledem ke spojení volebního okrsku s částí přerovského okresu se volilo ve 111 městech a obcích. Božena Sekaninová suverénně zvítězila ve 102 z nich (ve čtyřech obcích zaznamenali prvenství Pavel Horák za KDU-ČSL a Jaroslav Šlambor za KSČM) a v jedné obci – v Lipové – dostali shodný počet 30 hlasů jak Božena Sekaninová, tak i Jaroslav Šlambor a Pavel Horák.

Koukneme-li na Prostějov, pak i zde zaznamenala výrazný úspěch dosavadní senátorka Božena Sekaninová, které dalo hlas 5 194 voličů. Celkem 2 216 hlasů si na své konto připsal Jaroslav Šlambor, Ladislav Županič získal 1 864 hlasů, Aleš Nevrla 1 844 a Pavel Horák pouhých 723.

Ale, a to pokládám za nejvýznamnější úspěch – Božena Sekaninová celkem získala 42,65 % hlasů, což je druhý nejvyšší zisk v celé republice!

I když se dá očekávat, že v druhém kole přijde k volebním urnám o něco méně voličů, měla by Božena Sekaninová své křeslo v Senátu s přehledem obhájit.

Olga Katolická

Poslat nový komentář