Fenyklové rizoto s gorgonzolou

Fenyklové rizoto s gorgonzolou
ilustrační foto

Lehký, voňavý, letně povznášející pokrm, který určitě zahrnete do svého repertoáru…

Rozpis pro dvě osoby:

1 menší šalotka

1 středně velká bulva fenyklu

1 lžíce másla

sůl

bílý pepř

100 g rýže (upřednostňuji arborio)

1 dcl bílého vína (doporučuji sauvignon)

2 dcl zeleninového vývaru

2 plátky gorgonzoly

Jemně nasekanou šalotku a fenykl pokrájený na širší nudličky (tvrdší vnější listy zbavit vláken) osmahneme do sklovata na másle. Přidáme sůl a pepř. Vsypeme rýži a za stálého míchání ji prohřejeme. Pak vlijeme víno a za občasného promíchání pomalu vaříme. Až je víno zredukováno, přidáme cca polovinu zeleninového vývaru a opět za občasného promíchání vaříme. Posléze přilejeme zbytek vývaru a rizoto dovaříme. Celá procedura vaření rizota by neměla přesáhnout dvanáct, třináct minut.

Rizito naservírujeme na předehřáté talíře a navrch dáme plátek gorgonzoly. Možno též ozdobit jemně nasekanou zelenou natí z fenyklu.

Doporučené víno: méně kyselé bílé, kupříkladu sauvignon či bílé burgundské…

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář