Dušený řapíkatý celer

Dušený řapíkatý celer
ilustrační foto

Tento rakouský recept je jednoduchý a jeho výsledek vás určitě nadchne. Chce to jen, jako ostatně vždy, kvalitní základní suroviny a technologickou kázeň.

Rozpis pro dvě osoby:

1 řapíkatý celer

½ l telecího (hovězího) vývaru

1 lžíce másla

sůl, pepř

2 lžíce oleje z dýňových semen (upřednostňuji tmavý)

hrstička dýňových semen

Jednotlivé řapíky celeru opláchneme, rozpůlíme a hlavně zbavíme silnějších vláken. Část zelených lístků ponecháme na ozdobu. Řapíky vložíme na pánev, zalijeme vývarem a rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a cca 30 minut dusíme. Dýňová semena lehce opražíme na pánvi bez oleje. Pak zredukujeme vývar cca na 1 dcl. Celer naaranžujeme na předehřáté talíře, do vývaru důkladně vmícháme a metličkou zašleháme olej, přelejeme vzniklou omáčkou celer, posypeme jej semínky a ozdobíme mladými lístky.

Doporučená příloha: bílé pečivo

Doporučené víno: lehké bílé

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář