Krémová rukolová polévka
Tento původně italský recept Vám ukáže rukolu ve zcela jiném světle a hlavně chuti, nejen jako tradiční salátovou zeleninu.
Rozpis pro dvě osoby:
1/8 litru olivového oleje
30 g čerstvých listů rukoly
1 malá šalotka
1 malý stroužek česneku
10 g másla
¼ litru drůběžího vývaru
1/8 litru suchého bílého vína
1/8 litru smetany
1 lžička hladké mouky
Sůl
cayenský pepř
Rukolu zbavíme tuhých stopek. Na pánvi rozpálíme olivový olej a rukolové lístky v něm za občasného promíchání osmahneme do mírně křupava. Pak je necháme okapat na kuchyňském papíru. Malou část odložíme na ozdobu a zbytek nakrájíme na drobné kousky.
Šalotku a česnek nasekáme na jemno a osmahneme na másle. Zasypeme moukou, promícháme a než mouka začne hnědnout, za stálého míchání zalijeme vínem.
Přidáme drůbeží vývar a 10 minut povaříme. Pak přidáme smetanu, osolíme, opepříme a vmícháme rukolové lístky.
Polévku rozmixujeme ručním mixérem, čímž ji zároveň mírně našleháme. Opětovně prohřejeme.
Servírujeme do předehřátých talířů nebo misek, ozdobíme osmahlými rukolovými lístky a podáváme s bílým chlebem.
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář