Krémová rukolová polévka

Krémová rukolová polévka
ilustrační foto

Tento původně italský recept Vám ukáže rukolu ve zcela jiném světle a hlavně chuti, nejen jako tradiční salátovou zeleninu.

Rozpis pro dvě osoby:

1/8 litru olivového oleje

30 g čerstvých listů rukoly

1 malá šalotka

1 malý stroužek česneku

10 g másla

¼ litru drůběžího vývaru

1/8 litru suchého bílého vína

1/8 litru smetany

1 lžička hladké mouky

Sůl

cayenský pepř

Rukolu zbavíme tuhých stopek. Na pánvi rozpálíme olivový olej a rukolové lístky v něm za občasného promíchání osmahneme do mírně křupava. Pak je necháme okapat na kuchyňském papíru. Malou část odložíme na ozdobu a zbytek nakrájíme na drobné kousky.

Šalotku a česnek nasekáme na jemno a osmahneme na másle. Zasypeme moukou, promícháme a než mouka začne hnědnout, za stálého míchání zalijeme vínem.

Přidáme drůbeží vývar a 10 minut povaříme. Pak přidáme smetanu, osolíme, opepříme a vmícháme rukolové lístky.

Polévku rozmixujeme ručním mixérem, čímž ji zároveň mírně našleháme. Opětovně prohřejeme.

Servírujeme do předehřátých talířů nebo misek, ozdobíme osmahlými rukolovými lístky a podáváme s bílým chlebem.

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář