Nová rubrika: Cestování s Francovými

Nová rubrika: Cestování s Francovými
ilustrační foto
Další fotky: 
Začátky vandrování
Josef Franc
Josef Franc2
Cesta na sever
kateřina Francová
kateřina Francová
Kateřina Francová
Jezero Gjende
Jezero Gjuvvatnet s ledovcem
Francovi

Vážení čtenáři, redakce PV novinek se rozhodla rozšířit web o novou rubriku Cestování. Pravidelně, každý víkend, vám budeme prostřednictvím nadšených cestovatelů přinášet zajímavé čtení z různých koutů světa. A že nebude nouze o zajímavé čtení, dobrodružství, legraci a bohatou fotogalerii, to zaručují jména rodilých prostějováků Kateřiny a Josefa Francových. Věříme, že se u čtení jejich příběhů, zkušeností a zážitků nebudete ani chvíli nudit. Redakce pravidelně představí Deník z cest Kateřiny Francové, přidáme její vlastní exotické, kulinářské recepty a Horskou turistiku s Josefem Francem. Již v sobotu představíme Norsko a v neděli exotické Thajsko.

Josef Franc (1960), Prostějov

kriminalistický technik

člen Svazu českých fotografů

člen České federace výtvarného umění

zakládající člen Spolku prostějovských fotografů

člen Českého klubu cestovatelů

člen Rakouského Alpenvereinu

člen Severské Společnosti

dopisovatel časopisů TREKING, OUTDOOR, SKY, LIDÉ a HORY

a webových portálů Turistika.cz, OutdoorGuide.cz, POHORA.cz

Lásku k přírodě, zálibu v pěší turistice a fotografování měl v genech Josef Franc snad od plenek. Díky svému otci se Josef Franc dostal k fotografování již na Základní škole, kdy u zvětšováků odhaloval tajemství černobílé fotografie. Při studiu na Střední průmyslové škole v Otrokovicích si kromě záliby ve fotografování oblíbil ještě pěší turistiku. V té době se stal členem turistického oddílu TJ Jiskra a pravidelně se účastnil dálkových pochodů na 25 a 50 km. V jeho výbavě na pochod nikdy nechyběl fotoaparát. Jeho příspěvky byly otiskovány v časopisu Mladý svět. Po maturitě vystudoval Policejní školu v Praze. K pravidelné účasti na dálkových pochodech si přibral i organizaci vlastních turistických vandrů s kamarády. Od roku 1985 bydlí s rodinou v Prostějově. Pracuje jako kriminalistický technik u Služby kriminální policie a vyšetřování v Prostějově a fotografické vzdělání si doplňuje dálkovým studiem Středního fotografického učiliště v Praze. První výpravu do Alp uspořádal s kamarády po roce 1989 a vroce 1995 se stává členem rakouského Alpenvereinu – OEAV. Procestoval s kamarády a synem Pavlem Rakousko, Německo, Itálii, Slovinsko, Polsko, Slovensko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Norsko, Švédsko, Korsiku, Srbsko a Černou Horu. Aby toho nebylo málo, k fotoaparátu přibyla i kamera. Na výpravách, které si většinou organizuje sám, je tedy dokonale vytížený.

Josef Franc se účastní fotografických soutěží nejen u nás, ale i na Slovensku a v Rakousku a dosáhl již několika předních ocenění. Kolekci horské fotografie, kterou neustále rozšiřuje, pravidelně vystavuje v Prostějově a ve své rodné Konici, ale také mimo zmiňovaný region. Své fotografie a postřehy z cest od roku 1998 publikuje v časopisech zaměřených na přírodu a cestování - OUTDOOR, SKY, TREKING, LIDÉ a HORY.

 

Kateřina Francová (1983), Prostějov / Mallorka

Absolventka Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity,

obor politická a kulturní geografie

cestovatelka

bloggerka

dopisovatelka časopisů SKY, OUTDOOR a webových portálů Turistika.cz a Hedvábná stezka

členka Spolku prostějovských fotografů

Cestování je jako droga - když jednou propadneš tomu intenzivnímu kouzlu dálek a svobody, chceš stále víc, až se ti touha poznat nové kouty světa stane závislostí a nasbírané zkušenosti z cest ovlivní tvůj pohled na život“.

Vášeň pro cestování zdědila rozhodně po svých rodičích. S batůžkem, bandaskou, svačinkou a později i fotoaparátem cestovala od mala s rodiči. V době studií na Gymnáziu Jiřího Wolkera se podívala do Vídně, Švýcarska, Anglie a několikrát do Francie, ale to by nebyla Kateřina s dobrodružnou povahou, aby jí nadchly cesty s průvodcem nebo učitelským dozorem. „Vše je časově rozvržené a člověk nemá žádnou svobodu. Navíc i během cestování platí pravidlo: čím víc lidí, tím horší koordinace. Každý má svou představu o tom, kam by chtěl jít, a co by chtěl dělat. Proto, pokud chci poznat nový kout světa (vzhledem k finančním možnostem), cestuji zásadně sama“, říká o sobě Kateřina Francová. Její vášeň k samocestovatelství vidí mnozí jako nespolečenské, podivínské a egoistické, Kateřina v tom vidí pravý význam slova „svoboda“. To důležité, co si ze svých cest odváží, jsou kromě pohledů do sbírky, především vzpomínky na dobrodružství, jedinečné chvíle a atmosféru místa, kterou v průvodcích nikdy nenajdete. „Mám hodně krásných vzpomínek i poznatků o kulturních zvláštnostech dané země, je však těžké říct, který je nejhezčí. Všechny však ve mě vyvolávají spokojenost, klid a naději, že brzy zase někam vyrazím hledat další skvělé cestovatelské zážitky, o které se pak ráda podělím“, říká Kateřina.

(red)

 

 

 

Poslat nový komentář