Piemontské noky
Skvělý předkrm, ale i bezmasý hlavní chod, který potěší nejen chuť, ale i zrak.
Rozpis pro 4 osoby:
1 kg brambor
250 g hladké mouky
1 vajíčko
sůl
70 g másla
50 g strouhaného parmezánu
hrst čerstvých lístků šalvěje
Rajčatová omáčka:
700 g vyzrálých rajčat
1 cibule
3 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě tlučený nebo mletý pepř
Uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme a ještě horké důkladně propasírujeme. Přidáme mouku, sůl, vajíčko a vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučněné ploše vyválíme několik tenkých (v průměru zhruba 2 cm) válečků, lehce je zploštíme a nožem odkrajujeme asi centimetr tlusté kousky.
Ve velkém hrnci přivedeme do prudkého varu osolenou vodu. Vhodíme do ní noky a vaříme tak dlouho, až vyplavou na povrch.
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, bleskově ochladíme v ledové vodě a stáhneme z nich slupku. Rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Nakrájíme na malé kousky. (Stejně poslouží krájená rajčata z konzervy, ovšem jen kvalitní značky.) V kastrůlku rozpálíme olej a vhodíme na něj na drobno nasekanou cibuli, kterou osmahneme do růžova. Přidáme rajčata, sůl a pepř a za občasného míchání necháme 10 - 15 minut zahoustnout.
Na pánev vložíme máslo, rozpálíme ho, vhodíme hrst čerstvých lístků šalvěje a za stálého míchání je osmahneme. Šalvěj vyjmeme, do téhož másla vsypeme noky a necháme je prohřát.
Na nahřáté talíře nandáme porci noků, zalijeme mezitím zahoustlou rajčatovou omáčkou, posypeme parmazánem a ozdobíme osmahnutými šalvějovými lístky.
Lehčí italské červené, samozřejmě z Piemontu, je tím správným společníkem.
Poznámka: Nemáte-li k dispozici šalvěj, i bez ní chutnají noky skvěle, byť přijdete o krásnou barevnou kombinaci.
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář