Piemontské noky

Piemontské noky
ilustrační foto

Skvělý předkrm, ale i bezmasý hlavní chod, který potěší nejen chuť, ale i zrak.

Rozpis pro 4 osoby:

1 kg brambor

250 g hladké mouky

1 vajíčko

sůl

70 g másla

50 g strouhaného parmezánu

hrst čerstvých lístků šalvěje

 

Rajčatová omáčka:

700 g vyzrálých rajčat

1 cibule

3 lžíce olivového oleje

sůl

čerstvě tlučený nebo mletý pepř

 

Uvaříme brambory ve slupce. Oloupeme a ještě horké důkladně propasírujeme. Přidáme mouku, sůl, vajíčko a vypracujeme hladké těsto.

Na pomoučněné ploše vyválíme několik tenkých (v průměru zhruba 2 cm) válečků, lehce je zploštíme a nožem odkrajujeme asi centimetr tlusté kousky.

Ve velkém hrnci přivedeme do prudkého varu osolenou vodu. Vhodíme do ní noky a vaříme tak dlouho, až vyplavou na povrch.

Rajčata spaříme ve vroucí vodě, bleskově ochladíme v ledové vodě a stáhneme z nich slupku. Rozkrájíme na čtvrtky a odstraníme jádřince. Nakrájíme na malé kousky. (Stejně poslouží krájená rajčata z konzervy, ovšem jen kvalitní značky.) V kastrůlku rozpálíme olej a vhodíme na něj na drobno nasekanou cibuli, kterou osmahneme do růžova. Přidáme rajčata, sůl a pepř a za občasného míchání necháme 10 - 15 minut zahoustnout.

Na pánev vložíme máslo, rozpálíme ho, vhodíme hrst čerstvých lístků šalvěje a za stálého míchání je osmahneme. Šalvěj vyjmeme, do téhož másla vsypeme noky a necháme je prohřát.

Na nahřáté talíře nandáme porci noků, zalijeme mezitím zahoustlou rajčatovou omáčkou, posypeme parmazánem a ozdobíme osmahnutými šalvějovými lístky.

Lehčí italské červené, samozřejmě z Piemontu, je tím správným společníkem.

Poznámka: Nemáte-li k dispozici šalvěj, i bez ní chutnají noky skvěle, byť přijdete o krásnou barevnou kombinaci.

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář