Kuřáci v poli poražených aneb Za vše může Kolumbus

Kuřáci v poli poražených aneb Za vše může Kolumbus
ilustrační foto
Další fotky: 
Kuřáci v poli poražených aneb Za vše může Kolumbus

Kouření zabije každý rok 18 tisíc Češek a Čechů. V poslední době je aktuální úplný zákaz kouření v restauracích. Většina lidí je pro, včetně Evropské unie. Ta ale paradoxně pěstování tabáku v posledních deseti letech podpořila téměř pěti miliardami eur, tedy 130 miliardami korun.

Může za to Kolumbus

Tabák přivezli do Evropy z Ameriky Kolumbovi námořníci. Kouřil se z dýmek nebo v doutnících, víceméně výjimečně. Tabáková epidemie začala až s příchodem dvacátého století – s automaty na výrobu cigaret. Nejdřív se kouření zdálo zajímavé a moderní, ale od třicátých let 20. století byla vyslovována různá podezření na souvislost kouření s nemocemi, hlavně s rakovinou plic. Teprve roku 1950 byla tato souvislost jasně prokázána a dnes víme, že kouření souvisí téměř se všemi nemocemi. Na to si zřejmě vzpomněli naši zákonodárci, kteří vytáhli na světlo další zákon omezující tuhle víc než početnou komunitu. Po zákazu kouření třeba na autobusových zastávkách ční prst zákazu i nad restauracemi.

Zkušenosti z praxe

„Hospodu provozuji už skoro dvacet let. Jsem za ty roky vyuzený tak, že bych cigáro do pusy nedal. Nicméně, i když štamgastům denně kouření vyčítám, jsem na nich závislý. Nemůžu si dovolit kouření zakázat, z něčeho nájem platit musím. Omezil jsem ale prodej cigaret, od toho jsou trafiky,“ řekl PvNovinkám Jiří. Stejný názor má i Jana. „Jezdila jsem do práce autobusem nějakých 20 minut od Prostějova. Spolu se mnou jezdil pán, který docházel k zastávce a teprve při nástupu do autobusu típal cigaretu. Druhou si zapaloval hned, jak vystoupil. Měl dlouhé vousy a denně snídal něco s cibulí nebo s česnekem. Ty cesty byly vražedné,“ popsala PvNovinkám. Oproti tomu Alena je zastáncem kouření: “Kouřím od 16 let, dnes je mi 66 a žádné zdravotní problémy jsem nikdy neměla. Nevím, proč bych si měla cigarety odpírat. A to, že bych neměla kouřit v žádné restauraci, považuji za diskriminaci kuřáků,“ zlobila se.

Kouření a Evropská unie

Evropský parlament na počátku října schválil kontroverzní tabákovou směrnici. Ta mimo jiné počítá s tím, že na 65 procentech krabičky bude zdravotní varování, mentolové cigarety by měly z trhu zmizet po osmileté přechodné lhůtě, ovocné příchutě po třech letech. Původní návrh byl mnohem přísnější, prosazoval mimo jiné i úplný zákaz tenkých "slim" cigaret. Pokud europoslanci nová pravidla schválí, budou se muset na jejich definitivní podobě domluvit s členskými státy Evropské unie, které se už na protitabákovém zákonu shodly v červnu. Ty v boji s kouřením chtějí také přitvrdit, nesouhlasí ale se zákazem slimek. Polsko a Česko ale návrh úplně odmítají, což nedávno v Bruselu zopakoval prezident Miloš Zeman.

V Česku platí takzvaný protikuřácký zákon od roku 2006. O čtyři roky později jeho novelizace nařizovala restauracím označení, jestli jsou kuřácké nebo nekuřácké a také zda mají stavebně oddělené prostory. Další úpravu, která už zahrnovala celkový zákaz kouření, představil exministr zdravotnictví Leoš Heger začátkem letošního roku. Návrh se ale nedostal ani na jednání vlády. Zůstáváme tak jedinou zemí Evropské unie, která kouření v podnicích vůbec nereguluje. (ber)

Poslat nový komentář