Líbil by se vám perníkový advent?
Adventní dekorace mají různé podoby. Do redakce nám připutoval advent perníkový. Věříme, že se bude líbit i vám.
„Tak to mám hezkou inspiraci, zaradovala se jedna z našich redaktorek. „Něco podobného má moje kamarádka, vždycky jsem jí to záviděla. Myslím, že to letos vyzkouším sama,“ prohlásila.
Pokud budete i vy chtít vyzkoušet perníkové dekorace, usnadníme vám to. Z množství receptů jsme pro vás jeden vybrali. Stačí se dát do práce.
Na 25 – 30 kousků budeme potřebovat: 500 gramů kvalitní hladké mouky, 150 gramů medu, 50 gramů Hery, 250 gramů moučkového cukru, 1 vejce, perníkové koření, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, lžičku kakaa. Na polevu pak stačí jeden citron a 6 lžic moučkového cukru.
Všechny ingredience pořádně smícháme dohromady a vypracujte hladké a lesklé těsto, které se již nelepí. Takto připravené by mělo „zrát“ aspoň týden, zabalte je tedy do fólie a uložte do chladna.
Na pomoučené pracovní desce pak rozválíte plát silný necelý centimetr, záleží na tvarech, jež budete vykrajovat – drobné kousky mohou být z tenčího plátu, pokud perník chcete použít jako dekoraci, svícen či chaloupku, může být plát asi 1 centimetr. Pokládejte na plech vyložený papírem, lehce potřete rozšlehaným žloutkem s lžící vody a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 10 minut.
Po vychladnutí můžete zdobit. Důležité je polevu dobře rozmíchat, až je hladká a lesklá. Pokud nemáte speciální zdobítko, udělejte malinkou dírku v rohu mikrotenového sáčku. Přejeme, ať se vám krásně podaří. (red)
Poslat nový komentář