Známý neznámý. Vojenský újezd Březina

Známý neznámý. Vojenský újezd Březina
Foto ber
Další fotky: 
Známý neznámý. Vojenský újezd Březina
Známý neznámý. Vojenský újezd Březina
Známý neznámý. Vojenský újezd Březina

Máme ho za humny, ale moc toho o něm nevíme. Vstup do něj je povolen pouze příslušníkům armády zaměstnancům Vojenských lesů a statků, civilisté se tam dostanou pouze na povolenku, nebo při výjimečné události, jako je třeba oficiální prohlídka. Řeč je o Vojenském újezdu Březina, území o rozloze bezmála 15 tisíc hektarů, které se hranicemi dotýká řady obcí z našeho regionu.

My jsme se za tyto hranice mohli podívat před nějakou dobou, kdy nám průvodcem byl jeden ze střeleckých instruktorů. A cesta to byla víc než zajímavá. Mimo jiné proto, že k samotným střelbám jsou vyhrazeny pouze 3 tisíce hektarů z výše uvedené plochy, zbytek slouží k nestřeleckému výcviku a jako ochranné a bezpečnostní zóny.  

Na rozsáhlém území se nachází několik zajímavostí – třeba lovecký barokní zámeček Ferdinandsko, o které jsme psali zde - https://pvnovinky.cz/brezina/63098-lovecky-zamecek-ferdinandsko-jen-tak-nenavstivite.  Další raritou je geometrický střed ČSSR - https://pvnovinky.cz/geometricky-stred/63057-geometricky-stred-ceskoslovenska-mame-za-humny.

K újezdu neodmyslitelně patří i vodní nádrž v Myslejovicích, známá jako tankobrod. Vodní plocha o rozloze 11,4 hektaru slouží k výcviku podvodního řízení tanků a plavby obrněných transportérů a bojových plavidel. Jak nám průvodce sdělil, za dobu výcviku se stal pouze jediný případ spojený s úmrtím. Týkal se před řadou let mladého tankisty, který svůj stroj nedokázal z hlubiny vyprostit.  Všechny záchranné práce už byly, bohužel, marné.   Proto na nádrži cvičí i záchranné týmy, potápěči a ženisté. Místo je oblíbeným cílem rybářů, bez povolenky zde ale nahazovat nezkoušejte.

Pokud se vám naskytne příležitost, určitě se na výlet do Vojenského újezdu Březina vydejte. Je úplně něco jiného, projíždět jím na kole či autem, nebo procházet se zkušeným doprovodem.

Vojenský újezd Dědice vznikl v roce 1935.  Intenzivní polní příprava zde probíhala až do roku 1939, kdy území převzal Wermacht – dostavěl výcvikový tábor a rozšířil újezd. Kvůli tomu bylo násilně vysídleno 33 osad a vystěhováno na 20 tisíc lidí. Po roce 1945 území opět připadlo československé armádě a vrátilo s do hranic z roku 1935. Od roku 1951 nese název Březina. V současné době ho řídí Velitelství výcviku – Vojenská akademie Vyškov. (ber)

Poslat nový komentář