Městský hřbitov byl založen před 120 lety

Městský hřbitov byl založen před 120 lety
Foto ber

V letošním roce si připomínáme sto dvacet let od založení Městského hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově. Patří k nejkrásnějším na Moravě. Má parkovou úpravu a vyniká řadou umělecky cenných pomníků a náhrobků.

Koncem 19. století muselo město Prostějov řešit citlivou otázku pohřbívání zemřelých. Stávající křesťanský hřbitov u kostela sv. Petra a Pavla v tehdejší ulici Lazarety (Lidická) se nacházel nedaleko středu města a mezi zástavbou.  Z důvodů estetických, etických a hygienicko-zdravotních se obecní výbor rozhodl vybudovat nový hřbitov za městem, na zakoupených pozemcích v Brněnské ulici.

Stavební projekt vypracoval městský stavitel Jan Skoupil. Výsadbu zeleně a zahradní úpravy měl na starosti městský zahradník František Havránek, který se stal prvním správcem hřbitova. Vlastní realizace probíhala v letech 1898–1900. 27. května 1900 byl hřbitov otevřen a vysvěcen P. Ludvíkem Hofmannem. První pohřeb zde proběhl 1. července 1900.

Hřbitov má výměru 7, 7 hektarů a ze čtyř stran je ohraničen zdí o délce 310 metrů. Celá plocha je rozdělena hlavní cestou na dvě stejně velké plochy a ostatními podélnými a příčnými cestami na patnáct hrobových skupin. Celková délka cest je pět kilometrů.

Hřbitov je od roku 1958 nemovitou kulturní památkou s památkově chráněnými hroby manželů Vojáčkových, básníka Jiřího Wolkera, novináře Josefa Krapky-Náchodského, hudebního skladatele Františka Neumanna a prostějovského faráře a básníka Karla Dostála-Lutinova. Nachází se zde celá řada umělecky cenných náhrobků například od Stanislava Suchardy, Bohumila Kafky, Jano Köhlera, Jana Třísky, Julia Pelikána, Karla Hořínka, Vladimíra Pleského, Václava Becka a Josefa Bernauera.  (Zdroj Hana Bartková)

Poslat nový komentář