Zdalipak u vás doma existuje Ježíšek?

Zdalipak u vás doma existuje Ježíšek?
ilustrační foto
Další fotky: 
Zdalipak u vás doma existuje Ježíšek?
Zdalipak u vás doma existuje Ježíšek?

Každý rok se začátkem prosince v mnoha českých domácnostech rozbíhá velké divadlo. Pomáháme dětem kreslit a psát dopisy Ježíškovi, čekáme netrpělivě spolu s nimi, až zmizí zpoza okna. V každé rodině žije Ježíšek jiným životem a je pak na rodičích, jak se s jeho existencí vypořádají.

 

Andrea, matka sedmileté Kačenky, to musela udělat před několika dny. „Malá přišla ze školy a ptala se, jak to tedy je. Že jí děti říkaly, že žádný Ježíšek neexistuje. Docela mě to zaskočilo, v první chvíli jsem nevěděla, jak se zachovat. Lhát se mi nechtělo, brát jí iluze také ne,“ říká. Nakonec dcerce vysvětlila, že Ježíšek má moc práce, aby podělil všechny, a tak mu s tatínkem musí vypomoct. „Byla by asi moc zklamaná, kdybych jí řekla, že je to výmysl,“ dodává.

Podobné zkušenosti má i Lenka, matka dnes desetiletého Tomáše. „Kluk přišel s tím, že Ježíšek není, už ve školce. Zajímavé ale bylo, že ho vyhlížel ještě loni,“ směje se.

„Naše děti na Ježíška věřily tak napůl. Nikdy nezapomenu, jak balily vánoční dárky, které koupily. Klukovi bylo asi devět, holce sedm a já slyšela, jak se dohadují, co Ježíšek donese jim. Takže nám je dávali oni dva, jim je nosilo svaté dítko,“ podělila se o dávnou zkušenost padesátiletá Lenka.

Děti bychom neměli přesvědčovat o něčem, čemu už věřit nechtějí - ani jim brát to, čemu ještě věřit chtějí. "Když položí otázku, jak to vlastně s Ježíškem je, měly by dostat odpověď. Ale rodiče by se napřed měli ujistit, co vlastně chce dítě slyšet, na co přesně se ptá," vysvětlila pro PvNovinky přerovská psycholožka Petra Kolaříková.

Asi nejhezčí vysvětlení ale má čtyřicetiletá Zdena. „Svým dětem jsem před lety vysvětlila, že Ježíšek existuje, jen ho v určitém věku přestaneme vidět. Je tak malinký, že se větších dětí a dospělých bojí, a proto na něj ti větší nevěří,“ říká.

A kdopak naděluje u vás doma, milí čtenáři? (ber)

Poslat nový komentář