Mezi světovými auty je i Wikov

Mezi světovými auty je i Wikov
ilustrační foto
Další fotky: 
Mezi světovými auty je i Wikov
Mezi světovými auty je i Wikov

Světová auta si zaslouží světové známky. Právě proto připravila Česká pošta nový známkový sešitek „Václav Zapadlík – Světová auta“ nejen pro milovníky historických aut. V sešitku najdete výběr šesti nejkrásnějších, nejdražších a nejvzácnějších světových historických automobilů přímo od samotného mistra auto-artu Václava Zapadlíka.

Známkový sešitek

Na známkách s písmenem „E“ (momentálně hodnota 25 Kč – pro prioritní Obyčejné zásilky do 50 g po Evropě*) naleznete: Duesenberg SJ – 1933 (USA) / Wikov 70 – 1931 (Československo) / Mercedes Benz 540 – 1936 (Německo) / Rolls Royce Phantom III – 1938 (Velká Británie) / Bugatti Royale 41 – 1934 (Francie) / Isotta Fraschini Tipo 8A – 1929 (Itálie). Kromě toho další tři ještě na obalu známkového sešitku: Škoda Hispano-Suiza – 1928 (Československo), Minerva AL – 1932 (Belgie) a Praga Grand – 1930 (Československo).

Václav Zapadlík

Autorem známek je celosvětově uznávaný představitel auto-artu Václav Zapadlík. Jako malý kluk pomáhal v otcově autoservisu, automobily znal do nejmenšího detailu. První kresbu – Vauxhall Cadet 1932, uviděla veřejnost v roce 1971, jeho Mercedes Benz mu našel cestu do Automobilu a Světa motorů. V 90. letech se o něj začal zajímat celý svět. Dnes jeho obrazy visí i v Britském královském autoklubu, Pebble Beach či San Francisku. Podle jím zhotovených 3D studií se rekonstruují historická vozidla (např. Wikov 70 z naší známky). Za desítky let své tvorby vytvořil stovky kreseb, pláten a plakátů. Jeho velkým přáním ale bylo nakreslit poštovní známku a jeho sen se nyní splnil. (red)

Poslat nový komentář