Je sezona chřestu. Dáme si jej s holandskou omáčkou

Je sezona chřestu. Dáme si jej s holandskou omáčkou
ilustrační foto
Další fotky: 
Je sezona chřestu. Dáme si jej s holandskou omáčkou
Je sezona chřestu. Dáme si jej s holandskou omáčkou

Na dnešek si pro nás kuchař Jakub připravil stále oblíbenější chřest. Právě vrcholí jeho sezona, takže je nejvyšší čas recept vyzkoušet. Je velmi jednoduchý a s trochou trpělivosti snadno zvládnete i holandskou omáčku.

Na dvě porce budeme potřebovat asi 150 gramů brambor, 100 gramů bílého a 100 gramů zeleného chřestu, dále 125 gramů másla, 4 žloutky, 2 decilitry bílého vína, sůl, cukr a 2 citrony.

Chřest ze dvou třetin oloupeme tak, aby hlavička zůstala celá, dřevnaté konce ukrojíme. Dáme vařit vodu (asi 1 až 1,5 litru), do vody přidáme 1 a půl deci vína, šťávu z 1 a půl citronu, sůl a cukr - tak, aby voda byla lehce sladkokyselá.

Oloupeme a uvaříme si brambory.

Připravíme si holandskou omáčku. Nejprve v hrnečku zredukujeme půl deci vína a šťávu z půlky citronu. Přidáme špetku soli a půl lžičky cukru. Přendáme do misky a vešleháme 4 žloutky. Rozpustíme si máslo a ve vodní lázni jej pomalu zašleháváme do žloutků.

V připravené horké sladkokyselé vodě uvaříme chřest - vaříme zhruba 2 minuty tak, aby byl křupavý. Chřest vyjmeme a servírujeme s brambory a holandskou omáčkou.

Pro hospodyňky, které nechtějí nechat nic nazmar, má kuchař Jakub ještě jeden tip na využití vody, v níž jsme vařili chřest. "Slupky z chřestu nevyhazujeme, ale dáme je následně asi na čtvrt hodiny povařit do zbylého sladkokyselého vývaru. Scedíme, vývar zahustíme máslovou jíškou a smetanou a máme jemnou chřestovou krémovou polévku. Jen nesmíme dávat hodně vody, na uvedené množství chřestu pro dvě osoby úplně stačí litr," dodává kuchař Jakub.

Takže dobré "chřestové" chutnání... (ok)

Poslat nový komentář