Chcete se svézt na krávě? Jeďte do Švýcar

Chcete se svézt na krávě? Jeďte do Švýcar
ilustrační foto
Další fotky: 
Chcete se svézt na krávě? Jeďte do Švýcar
Chcete se svézt na krávě? Jeďte do Švýcar

Svezla jsem se v životě na ledasčem, než jsem přesedlala na šemíky motorové. Léta to byli koně, vyzkoušela jsem si velblouda, slona, osla i mezka. Před časem mě ale zaujal článek, popisující jízdu na kravách. Pokud ji chcete vyzkoušet, musíte do Německa nebo Švýcarska. U nás ho zákon nepovoluje.

Cowtrekking neboli jízdu na kravách, provozují řadu let Heinz a Doris Morgenegg ve švýcarském Hemishofenu. Nabízejí nejen jízdárnu,ale hlavně různě dlouhé vyjížďky do přírody. Podle jejich slov se tyto aktivity dobytčatům líbí stejně, jako jejich jezdcům. Ve Švýcarsku samotném existují dokonce školy jízdy na kravách.

V Německu to dopracovali ještě dál, krávy s jezdci v sedlech zde mají i vlastní parkurové neboli skokanské závody. Tomu bych na rozdíl od nošení sedla rozuměla. V době mého několikaletého působení v roli zootechnika jsem byla až příliš často svědkem toho, jak jalovice a býčci vesele přeskakovali ohrady či balíky sena a slámy v honbě za svobodou. U nás se ale na podobném dopravním prostředku opravdu nesvezete. V ČR je totiž zakázána jízda na hospodářských zvířatech (mimo koní, oslů a mul). Je to posuzováno jako týrání zvířat. ( ber)

Poslat nový komentář