Tip na výlet: Šošůvka

Tip na výlet: Šošůvka
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet: Šošůvka
Tip na výlet: Šošůvka
Tip na výlet: Šošůvka

 

Cesta nádhernými lesy Drahanské vrchoviny nepotřebuje popisu, stačí zavřít oči a představit si zlaté paprsky slunce pronikající loubím zelených velikánů. Hra stínů je na silnici ale trochu nevyzpytatelná a tak doporučujeme, aby se kochali hlavně spolujezdci. Přes Drahany a Nivu vyrazte do Šošůvky.

Nenápadná vesnička, která je známá hlavně ze spojení s jeskyněmi, skrývá poklad. Kaple na kopci je skutečným stavebním unikátem a ukazuje, že i náboženství umí být moderní. Stavbou se obec zabývala už od minulého století. Skutečností se stala v září 2002, kdy byla kaple sv. Václava a sv. Anežky České slavnostně vysvěcena generálním vikářem Mons. Jiřím Mikuláškem.

Nepřehlédnutelný je i zvon, který vznikl v dílně rodiny Dytrychovy v Brodku u Přerova. Váží 91 kg a jeho patrony jsou sv. Václav, sv. Anežka Česká a sv. Ludmila. Pod čepcem je nápis" SVATÍ PATRONOVÉ PROBOUZEJTE V NAŠICH SRDCÍCH ŽIVOU VÍRU, NADĚJI A LÁSKU. Na tři miliony, které kaple stála, přispěli vydatnou měrou rodáci a zdejší farníci. Dnes patří kaple k nepřehlédnutelným dominantám a i když se vám nepovede prohlédnout si ji zevnitř, skleněný oltář, dřevěná křížová cesta a obrovský skleněný kříž lze lehce zahlédnout i přes okna. Rozhled po kraji je rovněž nezaměnitelnou podívanou.

No a pak hurá do jeskyní. (ber)

 

Poslat nový komentář