Fotopostřeh: Hovězí veverka

Fotopostřeh: Hovězí veverka
ilustrační foto

Česká kuchyně by se bez "zvířátkových" přísad neobešla. Klobásu s medvědím česnekem jsem pobrala, ale ruku na srdce, víte, co je to hovězí veverka? Napadlo mě tedy něco jako prudce tělesně aktivní skot, nebo naopak veverka s rozumem v úrovni skotu....

Nakonec jsem se informovala u odborníků. Tento krásný český název používají řezníci pro hovězí maso, které pochází ze svalového úponu bránice. Hovězí veverka je vlastně vrchní část pupku a je tvořena dvěma podlouhlými svaly spojenými podélně blánou. Jako maso na steaky zůstávala tato delikatesa dlouho neobjevena a to i z důvodu, že jí je na býkovi či jalovici relativně málo. Přitom je hovězí veverka výtečnou pochoutkou, která má již dnes mezi steaky neotřesitelnou pozici. Tož dobrou chuť při lovu hovězích veverek. (ber)

Poslat nový komentář