Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!

Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Foto archiv Miki Grepl, Marek Gerhard
Další fotky: 
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!
Prostějovan Michal Miki Grepl bude točit další film! A hledá komparz!

S Michalem Miki Greplem, autorem krátkometrážního snímku Dnes je dobrý den na smrt, jsem se potkala koncem loňského roku. Tehdy režisér, scénárista a herec v jedné sobě tvrdil, že nový film neplánuje. Neuběhly ani tři měsíce a všechno je jinak. Miki chce natočit film o vesnickém fotbalu. A hlavního hrdinu už má. Jmenuje se Jiskra Trpenovice.

Kdy Tě napadlo, že natočíš další film?

Popravdě, chvíli hned po promítání westernu. Viděl jsem, jak lidé odchází z promítání s úsměvem na tváři a spokojení. Měl jsem i hodně gratulací a poklon, jak se nám film povedl. Zdůrazňuji NÁM, protože byl kolektivní prací a kdyby chyběl byť jeden člověk v tom poskládaném "řetězci", tak by to nemělo takový úspěch. Každopádně to byla jen myšlenka, se kterou jsem si pohrával, ale zrealizovat mě to "donutili" hlavně až kamarád Vlastimil Lang, který mi do westernu skládal hudbu, a bratranec Lukáš Sluka, který mi v tomto filmečku hrál. A když se s tím spojila vzpomínka na spokojené lidi, tak to byl motor pro druhý film. 

O čem bude?

Film bude o vesnickém fotbale. Po "kovbojce" jsem chtěl udělat něco komediálního a opět nějaké téma, které je hodně blízko mému srdci. Takže fotbal na vesnici. Je mi jasné, že hodně lidí si to bude spojovat se seriálem a filmem Okresní přebor, ale věřte, že i když tito filmaři použili spousty typických situací a hlášek, které prožil skoro každý fotbalista, podoba se bude dotýkat jen žánrem, ale určitě ne námětem či tématem. Pro někoho je důležité dostat se z okresní do krajské soutěže, ale jsou tu i kluci z vesnice, pro které je důležité v tom okrese zůstat a nehrát nejnižší "prales". Tento film bude vyplněn reálnými postřehy, které jsem prožil nejen já jako bývalý fotbalista, ale i jiní kluci, co hráli fotbal a s filmem mi pomáhají.

Kolik máš v plánu zapojit herců a koho tentokrát využiješ?

Herců bude opravdu hodně. Ne, herců jako herců, ale herců jako herců... mých kamarádů. Zase se na všech postech budou objevovat známí a kamarádi. Chci ukázat veřejnosti, že to prostě jde udělat i s vyloženými amatéry a že se i tak budou bavit. Ale samozřejmě, jelikož půjde o mnohem větší projekt, bude v novém filmu působit více herců z divadla Point, i když spíše ve vedlejších rolích a roličkách. Myslím, že se to pěkně spojí a namíchá s neherci a že to bude zábava. 

Kde se bude film odehrávat a z jakého je prostředí?

Jak už jsem zmínil, film bude z fotbalového vesnického prostředí. Odehrávat se bude převážně na fotbalovém hřišti ve Vrahovicích a místní fotbalové hospůdce, ale nejen tam. Jelikož půjde o zhruba hodinový film, tak těch natáčecích lokací bude více. Každopádně bych chtěl moc poděkovat celému fotbalu ve Vrahovicích, že nám poskytnou tyto prostory a umožní tak film natočit. A předem musím upozornit, že nepůjde o nějaký dokument, ale bude se jednat o příběh fiktivního fotbalového týmu, kterému vdechneme život. Takže se potom najde hodně lidí, kteří budou mít v srdci napořád vyryt nápis Jiskra Trpenovice. 

Budeš dělat casting?

Casting dělat nebudeme. Hlavní role mám už vybrané. Ale pozor! Jelikož se ve filmu budou hrát tři zápasy, tak bude velký prostor i pro ostatní lidi. Potřebovat budu kompars fanoušků. V hlavě mám už vybrané týmy, se kterými by se utkání uskutečnila, ale napřed je musím ještě oslovit s tím, aby mi to na 100% potvrdili. Potom se vybere datum a na Facebooku vyvěsí pozvánka na utkání, aby lidé přišli. 

Kde seženeš potřebné věci, oblečení atd. Zase budeš objíždět sekáče?

Kostýmy jako takové už nebudou tolik potřeba, jako ve westernu. Každopádně i tady nějaké to specifické oblečení bude také trošku figurovat, ale to si zase obstaráme my, herci.  

Film se netočí zadarmo. Jak to vidíš s financováním?

Jelikož půjde o film, který by měl mít už tak okolo hodiny, bude finančně mnohem náročnější. Doufám tedy, že se nám zase podaří oslovit několik sponzorů a vybereme potřebnou částku, která nám pomůže film co nejlépe zrealizovat. Již funguje na Facebooku stránka filmu https://www.facebook.com/fotbalovyskritek?pnref=story a tam se na nás mohou potencionální sponzoři obrátit. Respektive na manažera Vlastimila Langa. Ale samozřejmě neděláme tuhle stránku jen kvůli sponzorům, ale hlavně kvůli fanouškům, kteří budou informováni, jak pokračujeme s přípravami a jak se později bude natáčet film. Prostory natáčení budou sice uzavřené, kromě zmíněných zápasů, ale fanoušci budou o dění aspoň informováni. Na stránkách se objeví i nějaké fotky z příprav a tak.

A kdopak bude režisérem?

Hlavní režie jako takové se opět ujmu sice já, ale to spíše jen pro to, že jsem napsal scénář a mám celkovou představu, co a jak se má provést a jak vypadat. Ale ve skutečnosti nás bude zase trochu více, co budou pomáhat. Opět se bude tedy jednat o kolektivní dílo.  

Kde vezmeš hudbu?

Hudbu bude dělat zase můj kamarád Vlastimil Lang, který skládá opravdu perfektní muziku. O tom jsem se přesvědčil při mém krátkém westernovém filmu.

Kdy začnete točit a kdy bude hotovo?

Natáčet se plánuje zhruba květen, červen a červenec. Záleží na hercích, jak se domluvíme a jak budou moci. Stejně jako na místech natáčení, které budou kdy a jak k dispozici. htěl bych, aby film byl hotov do konce roku 2017, ale reálně budu rád, když se podaří dát dohromady začátkem roku 2018. Hodně času zabere potom samotná výroba filmu "u stolu". Ale určitě se mají diváci a fanoušci na co těšit celkově v roce 2018. 

Hledáte kromě financí ještě něco?

Jde o amatérský film, takže kromě herců a financí, které nám pomohou film zrealizovat, nic nepotřebujeme... Naštěstí mám několik známých, kteří mi poskytnou potřebné prostory pro natáčení. Potřebná technika pro natočení kvalitního snímku bude záležet na konkrétních finančních prostředcích. A dalším hodně důležitým prvkem, kterým je humor, tak toho budeme mít na place myslím dost, v závislosti na složení týmu. 

Kde film poprvé uvedete?

Film bych chtěl promítat v prostějovském kině Metro 70. Jestli se naskytne i jiná nabídka, kde film uvést, tak se tomu nebráním. Dál bude záležet už jen na úspěchu filmu. A také bych chtěl v roce 2018, kdy se film objeví v kině, v létě udělat nějakou akci v podobě exhibičního zápasu. Chtěl bych, aby se všichni lidé bavili a užili si legraci. Uvidím,e co se nám podaří a co bude v našich silách.

A co by sis ve vztahu k tomuto filmu přál Ty?

Mým přáním je, aby se lidé smáli a bavili se! Proto tenhle projekt - film s názvem Fotbalový Skřítek, také dělám. Tak nic, jdeme si hrát a bavit se...  Sportu zdar a Trpenovicím zvlášť! Váš Miki. (srdcař fotbalového týmu Jiskra Trpenovice). (ber)

Poslat nový komentář