Kterak jsem přišla o truhlík s bylinkami

Kterak jsem přišla o truhlík s bylinkami
ilustrační foto

V neděli ráno jsem zjistila, že můj samozavlažovací truhlík s bylinkami si za své budoucí sídlo vyhlédl párek holubů. Během dvou hodin natahali za okno na půl kila březových větviček, které ten silnější, zřejmě samička, umně zaplétala do sebe. Přímo na tymiánu a majoránce, s mátou a bazalkou vedle. Pěkně voňavý byteček.

Všichni jsme vyhlášení milovníci zvířat, a i když tu zrovna byl na návštěvě syn s rodinou, nenašel se prostě nikdo, kdo by ptáky vyplašil a hnízdo zlikvidoval, nebo tak učinil třeba ve chvíli, kdy oba odlétli pro stavební materiál. Jediný spor se rozhořel mezi snachou a manželem, zatímco ona tvrdila, že jde o holuba, manžel trval na svém, že je to párek hrdliček. Přítrž sporu učinil syn, když „vygooglil“, že se nám za oknem zabydlel poměrně vzácný holub hřivnáč. Tím v očích sedmileté vnučky Prostějov o několik čárek povýšil, protože „takovou vzácnost“ nemohla sledovat ani ona, i když žije na vesnici, les mají kousek za barákem a ke krmítku u kuchyňského okna se jim slétají ptáci, o kterých jsem nikdy ani neslyšela.

Bohužel, syn pokračoval v předávání dalších informací, podle nichž má být docela snadné spřátelit se s případnými holoubaty pomocí řídké kojenecké kaše. „Holoubata vás klidně budou považovat za rodiče a přilnou k vám,“ vyčetl z tabletu. A to bylo něco pro Dominiku. „Babičko, babi, že mi jedno holoubátko dáš, odvezu si ho domů,“ žadonila. „Všechna holoubata jsou tvoje,“ odmávla jsem lehkomyslně, jako by už v hnízdě byla vejce těsně před klubáním mladých.

Návštěva odjela a poslední Dominičin pohled patřil holubovi za oknem. Málem zapomněla dát mi pusu na rozloučenou.

Okno s truhlíkem je na západní stranu a zřejmě sluneční úpal ptáky z hnízda vyhnal. „Jestli se do zítřka nevrátí, tak to hnízdo zlikvidujeme,“ prohlásil manžel. Před čtvrtou ráno mě probudilo táhlé huuuu, hůůůů a čilý stavební ruch v truhlíku. Tak uvidíme.

P.S. Máme dvě kočky. Tedy - kocourka a kočku. Navzájem se moc nemusí, ale nyní svorně tráví většinu dne na parapetu a přemýšlí, jak na ty vetřelce...

Text a foto: ok

Komentáře

Holub hřivnáč je zcela běžný holub!!
Jirka

Holub hřivnáč není vzácný holub!!!
Jirka

Poslat nový komentář