Petržel pomáhá pleti, očím, vlasům a nahradí i žvýkačku

Petržel pomáhá pleti, očím, vlasům a nahradí i žvýkačku
Ilustrační foto ber

Petržel pomáhá pleti, očím, vlasům  a nahradí i žvýkačku

Listová petrželka patří k základnímu zelenému koření. Je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů a aktivních látek. Ať už je to ale petrželka kadeřavá nebo hladkolistá, můžete ji použít i jinak než pouze při vaření.  Petrželka je  prospěšná na vysoký tlak krve a pro posílení srdce, na očistu trávicího traktu a lepší trávení, na nemoci ledvin, proti ledvinovému písku i kamenům a na močové ústrojí, pro posílení zraku, na šeroslepost či na zánět zrakového nervu, na harmonizaci menstruačního cyklu a jako afrodisiakum pro ženy. 

Petržel naťová je vhodná na zrakové poruchy, protože koncentrace aktivních látek je v ní mnohem vyšší než v koření. Obsahuje také více vitamínu C, vitamíny B, provitamín A a E a minerální látky jako fosfor, mangan, vápník, draslík, hořčík a chlór. Má povzbudivé účinky na náš organismus, působí na průtok krve v cévách a při nachlazení podporuje vykašlávání.

Petrželová nať pomůže na unavené oči. Nať petržele spařte horkou vodou, 15 minut louhujte, přeceďte a nechte vychladnout. Na oční víčka následně přikládejte obklady z vatových tamponků namočené ve studeném odvaru a nechte působit alespoň 10 minut. Uklidní i zanícené či oteklé oči.

Na lesklé a vitální vlasy můžeme použít odvar z petrželové natě stejně, jako odvar z kopřiv, tedy na spláchnutí umytých vlasů. Díky tomu budou vypadat zdravěji a získají i krásný lesk.

Na problematickou pleť zase působí čerstvá šťáva z petrželové nati, která má protizánětlivé účinky.  . Připravte si proto domácí petrželovou pleťovou vodu – postačí vám na to dvě lžíce nasekané petrželky a 250 ml mátového čaje. Do hrnce smíchejte čaj s nasekanou petrželkou a krátce povařte na mírném ohni. Poté z plamene stáhněte a nechte půl hodiny vylouhovat. Pak tekutinu sceďte, nechte vychladit a používejte jako pleťovou vodu na potřebná místa.

Nasekaná nať petrželky je vhodná i jako první pomoc po bodnutí hmyzem. Místo zklidní, zchladí, dezinfikuje a zmírní svědění.

Pokud budete žvýkat petrželovou nať, zbavíte se zápachu z úst. Je dokonce mnohem účinnější než klasická žvýkačka. (ber) 

Poslat nový komentář