Starý Prostějov. Zahradní architekt František Havránek

Starý Prostějov. Zahradní architekt František Havránek
ilustrační foto SOkA

Ač mnoha obyvatelům Prostějova jméno František Havránek mnoho neříká, přece s jeho dílem setkáváme běžně. Jde o muže, který stojí, mimo jiné, za projektem Kolářových sadů. 

Rodák z Čehovic (1867) získal první praktické zkušenosti v zámeckých zahradách v Čechách pod Kosířem, Židlochovicích a Lednici a u rodiny Wichterlových. Od 1. července 1899 začal zastávat nově zřízenou funkci městského zahradníka. V té době se začal budovat městský hřbitov a právě při jeho dendrologické koncepci sehrál Havránek stěžejní roli. Stal se také jeho prvním správcem. V roce 1930 se zasadil o vybudování skleníkové zimní zahrady v Brněnské ulici. Zde pěstoval různé tropické rostliny. Tyto se potom v letních měsících nacházely v parcích a ulicích města. Je také autorem projektu na úpravu nově založených Kolářových sadů a botanické zahrady. V botanické zahradě je autorem půdorysného členění záhonů. Navrhl zde dvě velké elipsy s vodními plochami uprostřed a zároveň zajišťoval rostliny sadů, zahrad a polí,“ uvedla historička Hana Berková.

V červnu 1935 odešel František Havránek do důchodu. Zemřel 10. prosince 1944 v Prostějově. Byl aktivním členem Kuratoria botanické zahrady a zakládajícím členem Okrašlovacího spolku v Prostějově, který ocenil jeho celoživotní dílo udělením čestného členství. (ber)

Poslat nový komentář