Pavilon netopýrů obývá v Zoo Olomouc i vzácný kusu liščí

Pavilon netopýrů obývá v Zoo Olomouc i vzácný kusu liščí
Foto Zoo Ol

Pavilon netopýrů obývá v Zoo Olomouc i vzácný kusu liščí

Pavilon netopýrů v Zoo Olomouc prošel svou rekonstrukcí, a kromě noční oblohy je v něm již vše hotovo. A tak se do něj opět mohou podívat návštěvníci. Dokonce se tam setkají se staronovými obyvateli – kusu liščími. Tito vačnatci se do zahrady vrací po 13leté pauze. „Samice se narodila v roce 2019 v Zoo Jihlava a samec v roce 2020 v Zoo Budapešť,“ uvádí zooložka. Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc chovala kusu liščí již v minulosti, a to v letech 1999-2009. Celkem se podařilo odchovat 8 mláďat.

Kusu liščí má noční aktivitu. Je velký jako kočka s huňatým, na konci ovíjivým ocasem. Zbarvený může být v různých odstínech hnědé, běžní jsou i černí jedinci. Obývá lesnaté a křovinaté oblasti včetně velkoměst Austrálie a Tasmánie. Řadí se k všežravcům, živí se hmyzem, ptačími vejci a mláďaty, listy eukalyptu, výhonky, plody všeho druhu, vybírá i popelnice. V rámci jídelníčku si dokáže poradit i s toxickými květy a listy. Pohybuje se převážně po stromech, šplhá velice obratně, k čemuž mu dopomáhá postavení prstů na nohou a chápavý ocas. Své území označuje pomocí análních sekretů a sekretů z pachové žlázy na hrudi. Dožívají se 14-15 let.

V době páření se ozývá praskavými, daleko slyšitelnými zvuky. Každý rok samice po 17-18denní březosti rodí většinou jedno mládě, které se 4 až 5 měsíců zdržuje v jejím vaku, z toho zůstává 3 měsíce přisáté k bradavce. Další 2 měsíce je ve vaku volně a několik měsíců poté ještě zůstává s matkou, která jej nosí na svém hřbetě. Ohrožen je i lovem pro svou kvalitní kožešinu. (red)

Poslat nový komentář