Sytá polévka nahradí hlavní jídlo. Udělejte si valašskou kyselicu

Sytá polévka nahradí hlavní jídlo. Udělejte si valašskou kyselicu
ilustrační foto pazitka.cz

Pokud máte chuť na pořádnou sytou a horkou polévku, poradíme, jak na úžasnou valašskou kyselicu.

Jak přibývá chladu, tělo si samo řekne, co by mu prospělo. A to je ten správný čas na pořádnou porci horké vydatné polévky.

Není nad talíř plný zeleniny, luštěnin a masa. A nejlepší je, pokud v polévce doslova stojí lžíce. Taková polévka s kouskem pečiva zasytí a nahradí i hlavní jídlo. Pokud nepřipravujete vysloveně krémovou polévku, doporučujeme část nějaké zeleninové polévky rozmixovat, aby byla dostatečně hustá. Pokud to typ polévky dovolí, lepší než ji zahustit těžkou moukou je lepší přidat trochu červené čočky. Snadno se rozvaří a polévku zahustí také.

Jsou mezi námi tací, kteří prostě potřebují ráno k pořádnému nastartování horkou polévku. Pro ty ostatní může být vydatná polévka i hlavním chodem oběda a skvělou večeří. Valašskou kyselicu si dávali horalové k snídani, aby měli po celý den dostatek energie.

Potřebujeme 400 g kysaného zelí, 300 g brambor, jednu kvalitní klobásu, 100 g slaniny, 1 cibuli, 200 ml zakysané smetany, 20 g másla, polévkovou lžíci hladké mouky, 50 ml mléka, sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření.

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a přidáme asi hrnek vody. V dalším hrnci si uvaříme na kostičky pokrájené brambory, osolíme a přidáme kmín. Do hrnce se zelím přidáme několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, vlijeme je i s vodou do hrnce se zelím.  Mezitím orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V trošce mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a promícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku s klobásou a slaninou. Za občasného míchání necháme povařit ještě asi čtvrt hodiny. Potom polévku odstavíme, dochutíme zakysanou smetanou, případně dosolíme a opepříme. Dobrou chuť!  (red)

Poslat nový komentář