Živnostenský úřad provedl kontrolu zákazu nočního provozu zastaváren a bazarů

Živnostenský úřad provedl kontrolu zákazu nočního provozu zastaváren a bazarů
ilustrační foto firmy.cz

V letošním roce kontrola proběhla v průběhu měsíce června a července. Kontroloři Odboru obecní živnostenský úřad Magistrátu města Prostějova se zaměřují nejen na dozor nad dodržováním povinností stanovených živnostenským zákonem, ale jejich působnost je mnohem širší. Například pravidelně kontrolují dodržování zákazu vyplývajícího ze zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době, ve znění zákona č. 183/2017 Sb.

Dle tohoto právního předpisu je mezi 22. a 6. hodinou zakázán nákup a prodej veškerého použitého zboží nebo zboží bez dokladu nabytí, přijímání tohoto zboží do zástavy nebo zprostředkování jeho nákupu či přijetí do zástavy (v bazarech a zastavárnách) a výkup odpadu v zařízeních určených ke sběru a výkupu odpadů. Cílem takto upravené legislativy je zamezit možnosti výkupu nelegálně nabytého zboží v uvedených provozovnách.

V letošním roce kontrola proběhla v průběhu měsíce června a července. Ve spolupráci s Městskou policií Prostějov Obecní živnostenský úřad zkontroloval v nočních hodinách všech 68 provozoven na území města Prostějova, v nichž podnikatelé oznámili u živnosti ohlašovací volné “Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona” obor činnosti: Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím nebo Velkoobchod a maloobchod, a kteří v rámci této živnosti prodávají nebo zprostředkovávají prodej použitého zboží.

Porušení zákazu nočního prodeje v bazarech a zastavárnách nebylo zjištěno, ale kontroly zjistily jiné drobné nedostatky, např. se jednalo o neoznámené změny provozovatele prodejny nebo chyby v označení provozovny. (red)

Poslat nový komentář