Jedenáct ovlivněných řidičů za pětadvacet hodin. Nejopilejší byl cyklista

Jedenáct ovlivněných řidičů za pětadvacet hodin. Nejopilejší byl cyklista
ilustrační foto PČR

Během pětadvaceti hodin od nedělního večera policisté na Prostějovsku zjistili celkem jedenáct řidičů pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Jednalo se o tři cyklisty, kteří na sebe policisty upozornili stylem jízdy, sedm řidičů osobních automobilů a jednoho řidič dodávky.

Nejvíce ovlivněných řidičů (4) zjistili policisté oddělení hlídkové služby, po dvou přidali policisté dopravního inspektorátu a obvodních oddělení Prostějov 2 a Plumlov a jednoho řidiče zjistili policisté obvodního oddělení v Konici. U tří řidičů policisté zjistili přítomnost amphetaminu/metamphetaminu a u jednoho cannabis. Ze sedmi řidičů pod vlivem alkoholu čtyři nadýchali přes jedno promile (2x cyklisti) a jeden řidič osobního automobilu se hodnotě znamenající podezření z trestného činu výrazně přiblížil (0,94 ‰).

"Rekordmanem pak byl třicetiletý cyklista, ke kterému byli policisté přivoláni v pondělí hodinu a půl po půlnoci do ulice Za Olomouckou v Prostějově. Dle oznamovatele byl muž tak silně opilý, že stěží zvládal koordinovat své pohyby a dokonce měl havarovat a upadnout na obličej. Po příjezdu na místo zde policisté muže poznali podle špatně koordinovaného chování a oteklé levé tváře. Přestože policisté muže řídit neviděli, ten se jim k tomu sám přiznal. Provedenými dechovými zkouškami u něho změřili hodnoty 2,56 a 2,59 ‰ alkoholu v dechu. Během jednání s policisty muž neustále opakoval, že „musí dojet do Vrbátek“. Postupně začal hlídku urážet a častovat vulgárními výrazy. Protože byla důvodná obava o jeho život a zdraví, byl muž zajištěn a po lékařské prohlídce k vystřízlivění eskortován do protialkoholní záchytné stanice," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Z řidičů motorových vozidel nejvíc nadýchal dvacetiletý řidič Renaultu při kontrole v Kostelci na Hané. Tomu policisté změřili hodnotu 2,18 ‰ alkoholu v dechu. K této hodnotě se dle svých slov propracoval vypitím šesti piv a čtyř odlivek vodky krátce před jízdou.

Ve dvou případech se jednalo o řidiče cizí státní příslušnosti – jednapadesátiletý polský řidič dodávky, který při kontrole na dálnici D46 nadýchal 1,52 ‰ a třiatřicetiletý Ukrajinec, který v Průmyslové ulici v Prostějově nadýchal 0,15 ‰ alkoholu v dechu. Až na jednu výjimku byli ovlivněnými řidiči muži. Tou výjimkou byla dvacetiletá řidička Škody Octavie, která měla při kontrole hodinu po půlnoci v Plumlovské ulici pozitivní test na amphetamin/metamphetamin.

Kromě ovlivněných cyklistů k sobě pozornost policistů přilákal také řidič Škody Fabie, kterému policisté mezi Prostějovem a Bedihoštěm, v úseku s nejvyšší povolenou rychlostí 50km/h, změřili její překročení o 17 km/h. V den svých čtyřiašedesátiletých narozenin pak řidič nadýchal 0,42 ‰ alkoholu v dechu.

"Všem zjištěným ovlivněným řidičům policisté zakázali další jízdu. Dva řidiči jsou pro své jednání podezřelí z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Ostatní jsou podezřelí z přestupků podle zákona o silničním provozu," doplnil mluvčí. (red)

Poslat nový komentář