Letní prázdniny zakončily dopravně bezpečnostní akce

Letní prázdniny zakončily dopravně bezpečnostní akce
ilustrační foto PČR

S koncem letních prázdnin proběhlo několik dopravně bezpečnostních akcí v Olomouckém kraji.

Od čtvrtka 27. srpna do soboty 29. srpna se dopravní policisté zaměřili převážně na kontrolu dodržování předepsané rychlosti na dálnicích a rychlostních komunikacích. Během akce zkontrolovali téměř stovku vozidel. Celkem zjistili 76 přestupků, z nichž 73 vyřídili na místě v příkazním řízení v celkové výši 54 500 korun. Tři přestupky oznámili do správního řízení. Sedmašedesát neukázněných řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a jeden řidič řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu.

Od pátku 28. srpna do neděle 30. srpna se policisté zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřené zejména na kontrolu dodržování předepsané rychlosti, technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, zákazu telefonování či řízení vozidel pod vlivem alkoholu nebo drog. V průběhu akce policisté zkontrolovali téměř tři tisíce vozidel v Olomouckém kraji. Při kontrole zjistili 338 dopravních přestupků, z toho 298 vyřešili na místě v příkazním řízení v celkové výši 128 100 korun a čtyřicet přestupků oznámili příslušným správním orgánům. Nejčastějším přestupkem bylo nedodržení nejvyšší dovolené rychlosti, kterou překročilo 109 řidičů. U osmadvaceti motorových vozidel policisté zjistili nevyhovující technický stav. Dvaadvacet řidičů nepoužilo při jízdě bezpečnostní pás a dalších třiadvacet vjelo na dálnice bez dálniční známky. Čtrnáct řidičů řídilo motorová vozidla pod vlivem alkoholu a čtyři pod vlivem omamné a psychotropní látky.

„Upozorňujeme řidiče, že v obdobných dopravně bezpečnostních akcí budeme pokračovat i v nadcházejících dnech,“ doplnil policejní mluvčí Libor Hejtman. (red)

Poslat nový komentář