Rozhledna na Kosíři v opravě! Otevře v červnu!

Rozhledna na Kosíři v opravě! Otevře v červnu!
ilustrační foto

Opravy rozhledny na Velkém Kosíři konečně začaly. Do kraje se z ní podíváme možná už v červnu. Rozhlednu nechal v roce 2012 postavit mikroregion Kosířsko, začátkem února 2017 byla uzavřena.

„Při jedné z kontrol nás stavební dozor upozornil, že schodiště se trochu naklání. A tím to všechno začalo,“ konstatovala předsedkyně mikroregionu Hana Rozsypalová. Následně začal spor, zda za situaci může mikroregion architekt či stavební firma. Mikroregion situaci vyřešil dohodou se stavební firmou. "Provádí se to nejdůležitější,“ doplnila Rozsypalová. Statik mikroregionu doporučil ještě posílení hlavní konstrukce věže, které si teď obce nechávají zpracovat.

Statiku zajišťuje prováděcí firma pomocí přidaných vzpěr, které zvyšují pevnost celé konstrukce a zabraňují svěšování schodiště. Bude to dvacet modřínových vzpěr na dvacet dubových patek a shora nad schodištěm se přidává dalších čtyřicet smrkových vzpěr. Po ukončení prací musí dozor zkontrolovat jednotlivé spoje a teprve po zkontrolování dojde k takzvanému zaklopení. (ber)

 

Poslat nový komentář